Kultura literatura: med najboljšimi literarnimi prvenci tudi delo Adriane Kuči, Konjičanke s sarajevskimi koreninami

V ponedeljek so v Ljubljani odprli največji dogodek, posvečen knjigam pri nas: 38. Slovenski knjižni sejem.

Tudi tokrat na sejmu podeljujejo več nagrad, med njimi nagrado za najboljši literarni prvenec. To letos prejme Pino Pograjc za pesniško zbirko Trgetanje.
Med normiranimi je tudi Adriana Kuči, Sarajevčanka, ki zadnja leta živi in ustvarja v Slovenskih Konjicah. V začetku leta je izdala svoj prvi roman Ime mi je Sarajevo. Več o tem v rubriki Kultura literatura, ki jo ob četrtkih popoldne slišite na Radiu Rogla:

 

Z nominacijo je žirija Ime mi je Sarajevo uvrstila med pet najboljših literarnih prvencev leta na Slovenskem. Takole so obrazložili:
“Ime mesta je postalo sinonim vojne, obleganja in trpljenja. Toda roman ne govori le o vojni, v njem avtorica prepleta preteklost in sedanjost, mladost in zrelost glavne junakinje, nekoč ponosne Sarajevčanke, sedaj Mariborčanke, ki se tudi v zavetju mirnega malomeščanskega okolja in domnevno uspešnega zakona, spopada s poniževanjem in nasiljem. Brez patetike, skozi dialoge in časovne preskoke, je avtorica ustvarila dobro zgrajen, celovit roman o osebnem herojstvu ženske, ki se uspe postaviti na noge in osmisliti svoje življenje na pogorišču preteklosti in v okolju, ki od prišlekov zahteva nevidnost, ponižnost, uslužnost in večno hvaležnost.”