Kremni pastinakov pire

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g pastinaka
  • 2 žlički masla
  • 200 ml mleka
  • ščepec soli
  • 4 žlice sladke smetane
  • sol in beli poper
  • ščepec mletega muškatnega oreščka
  • 2 lovorjeva lista

Priprava:

  1. korak:

Pastinak olupimo in narežemo na kolobarje. V kozici razpustimo žličko masla. Dodamo pastinak in ga na hitro popražimo.

  1. korak:

Prepraženemu pastinaku dodamo mleko in malo vode, začinimo z žličko soli, pokrijemo in kuhamo na nizki temperaturi pol ure, oziroma dokler ni čisto mehek.

  1. korak:

Kuhanemu pastinaku odstranimo lovorjev list in odcedimo, primešamo žličko masla in sladko smetano, po okusu začinimo z belim poprom in mletim muškatnim oreščkom ter s paličnim mešalnikom zblendamo v gladek pire. Če želimo, da bo ta priloga še bolj posebna, v pire zblendamo tudi na koščke narezano zelo zrelo hruško in žličko limoninega soka.

Pastinakov pire se odlično poda k svinjini, piščancu, jagnjetini, govedini in ostalemu mesu.

Oglas