Sestavine za 4 osebe:
- 500 g pastinaka
- 2 žlički masla
- 200 ml mleka
- ščepec soli
- 4 žlice sladke smetane
- sol in beli poper
- ščepec mletega muškatnega oreščka
- 2 lovorjeva lista
Priprava:
- korak:
Pastinak olupimo in narežemo na kolobarje. V kozici razpustimo žličko masla. Dodamo pastinak in ga na hitro popražimo.
- korak:
Prepraženemu pastinaku dodamo mleko in malo vode, začinimo z žličko soli, pokrijemo in kuhamo na nizki temperaturi pol ure, oziroma dokler ni čisto mehek.
- korak:
Kuhanemu pastinaku odstranimo lovorjev list in odcedimo, primešamo žličko masla in sladko smetano, po okusu začinimo z belim poprom in mletim muškatnim oreščkom ter s paličnim mešalnikom zblendamo v gladek pire. Če želimo, da bo ta priloga še bolj posebna, v pire zblendamo tudi na koščke narezano zelo zrelo hruško in žličko limoninega soka.
Pastinakov pire se odlično poda k svinjini, piščancu, jagnjetini, govedini in ostalemu mesu.
Oglas