Sestavine:
· skodelica riža
· glavica rdečega radiča
· večja čebula
· 4 stroke česna
· 2 dl rdečega vina
· malo olivnega olja
· rezina masla
· sol in poper
· zelenjavna jušna osnova
· parmezan (po želji)
Priprava:
1. korak:
Radič razdelimo na liste, štiri prihranimo za serviranje, druge narežemo na koščke.
2. korak:
Čebulo in česen sesekljamo in svetlo prepražimo v večji kozici ali ponvi na oljčnem olju. Dodamo narezan radič, zalijemo z vinom in premešamo. Počasi naj vre, dokler vino ne izpari. Dodamo riž, nekoliko prepražimo in zalijemo z vročo jušno osnovo, le toliko, da je pokrit.
3. korak:
Solimo in popramo, premešamo in kuhamo približno dvajset minut. Vmes večkrat premešamo in dolivamo jušno osnovo. Ko je riž kuhan, nežno vmešamo maslo. Serviramo lahko v liste radiča ali po vrhu okrasimo z radičem, lahko jo tudi potresemo z naribanim parmezanom.
Rižota, ki je značilna za severni del Italije, je kremasta in rahla, riž pa je ob ugrizu še vedno čvrst.