Kremna rižota s šparglji in slanino

Sestavine za 2 osebi:

· 250 g svežih špargljev

· 1 večja čebula

· strok česna

· vejica peteršilja

· 100 g dimljene slanine

· 200 g riža za rižoto

· 0,5 dl belega vina

· 2 žlici masla

· 2 žlici naribanega parmezana

· sol in poper

· ekstra deviško olivno olje

 

Priprava:

1. korak:

Špargljem odlomimo olesenele dele, ki jih uporabimo za jušno osnovo. Dodamo jim polovico čebule, česen in vejico peteršilja ter zalijemo z litrom vode, solimo, popramo in kuhamo, medtem ko pripravimo ostale sestavine. Špargljem porežemo vršičke, stebla pa narežemo na koščke. Slanino narežemo na tanke rezine, drugo polovico čebule pa sesekljamo.

2. korak:

V globlji ponvi počasi hrustljavo popražimo slanino, nato nekaj minut pražimo še čebulo. Dodamo riž in malo masla ter počakamo, da postekleni. Prilijemo belo vino, premešamo, da izhlapi, nato primešamo koščke špargljev. Zalijemo z malo jušne osnove, toliko, da je riž pokrit s tekočino. Kuhamo na nizki temperaturi, dokler riž ne vpije vse tekočine. Naslednjih 15–20 minut postopoma prilivamo jušno osnovo in občasno premešamo.

3. korak:

Ko je riž primerno kuhan, ko je še čvrst na ugriz, v ponvi pa tudi ni odvečne tekočine, primešamo parmezan in žlico masla ter pustimo nekaj minut, da se okusi povežejo. Medtem v ponvici na malo masla popražimo vršičke špargljev, ki jih rahlo solimo in popramo ter potrosimo po rižoti.

Slastna spomladanska rižota navduši prav vse ljubitelje špargljev.