Kotleti z gorčico in medom

Sestavine za 4 osebe:

· 4 svinjski kotleti

· sol in poper

· česen v prahu

· malo olja

· 1 dl belega vina

· žlica medu

· 2 žlici gorčice Dijon

· žlica gorčičnih semen

· 0,5 dl sladke smetane

 

Priprava

1. korak:

Kotlete, izberemo lahko zrezke s kostjo ali brez, po obeh straneh natremo s soljo, poprom in česnom.

2. korak:

Na vročem olju zapečemo svinjske kotlete, naravnamo na srednje visoko temperaturo in jih pečemo približno 4 minute na vsaki strani. Zmanjšamo temperaturo in zapečene kotlete prestavimo na krožnik, nato pa ponev deglaziramo s kozarčkom belega vina. S kuhalnico nežno postrgamo po dnu ter malo počakamo, da izhlapi alkohol.

3. korak:

V ponev dodamo gorčična semena, gorčico in med. Uporabimo lahko tudi samo gorčico ali pa mešanico gorčice s semeni (grobozrnato pikantno gorčico), ki jo najdemo v bolje založenih trgovinah. Mešamo, da se omaka poenoti, nato prilijemo še sladko smetano. Premešamo in v ponev vrnemo kotlete in morebitno tekočino, ki se je nabrala na krožniku ter vse skupaj kuhamo le še kakšno minuto.

Rahlo pikantna sladkasta omaka iz preproste jedi ustvari gurmanski užitek.