Konjiško: Padla je zadnja klapa Poharske komedije!

Fertik! Pred dnevi so na Svetem Jerneju končali snemanje Poharske komedije, prve slovenske celovečerne komedije v sočnem pohorskem narečju.

“Evo, pa je priš den, ku smo zaključli s snemajem noše Poharske komedije. Blu je smajha pa še enkrot smajha … nu pa še smajha,” je pred dnevi na družbenih omrežjih zapisal producent in režiser prve pohorske komedije Andrej Pratnemer, ko je pred dnevi na domačiji Janeza Furmana na Svetem Jerneju padla še zadnja klapa najbolj pričakovanega filma na našem območju.
Prva slovenska celovečerna komedija v pohorskem narečju oziroma narečjih, ki jih govorijo ljudje na območju, kjer beremo NOVICE, je po dobrih štirih mesecih snemanja posneta. Preden jo bomo lahko videli, ekipo čaka še obilo dela.

Tudi po 18 ur na dan!

Ob začetku snemanja januarja letos.

V tem času se je zvrstilo 15 ‘maratonskih’ snemalnih dni. Maratonskih pomeni, da je ekipa v enem snemalnem dnevu pridno oddelala tudi po 18 ur in več, in to izključno v svojem prostem času, ob nedeljah in tudi ob praznikih. “Enega od snemalnih dni smo začeli v zgodnjih jutranjih urah in snemanje končali šele ob štirih zjutraj naslednji dan,” je povedal Andrej Pratnemer.
Poleg njega so ožjo tehnično ekipo sestavljali še pomočnik režije in producent Denis Vengust, tonski mojster Domen Hohler in fotograf ter vsestranski asistent Matic Holobar. Vsi že imajo izkušnje iz tovrstnih maratonskih snemanj videospotov ali porok, pri celovečernem filmu pa so tokrat sodelovali prvič.
“Snemanje celovečernega filma teče popolnoma drugače, sploh v našem primeru, ko smo sami s svojo opremo poskrbeli za vse. Sami smo nameščali luči in mikrofone, pripravljali scene, skrbeli za rekvizite, potem snemali, usmerjali igralce, pregledovali posneti material, razmišljali o naslednjem prizoru … Vsak dan smo se naučili nekaj novega in če bi se filma zdaj lotili še enkrat, bi najbrž marsikaj naredili drugače,” prizna Andrej Pratnemer.

Nadvse zabavno snemanje

Sodelujoči povedo, da je bilo na snemanju vedno zelo zabavno, tudi kadar je bilo treba več ur čakati na prizor ali ga večkrat ponoviti. “Zabavno je bilo že zaradi same vsebine, saj bo v filmu obilica smešnih prizorov in dialogov. Ob snemanju smo zelo težko ostali resni,” pove Pratnemer, ki med sodelujočimi tudi sam slovi kot zelo zabaven, a ko je treba tudi resen, profesionalen in natančen režiser.
“Anekdot je bilo toliko, da težko izpostavim samo eno. Lahko pa povem, da nas je ves čas snemanja spremljalo zelo hladno vreme. Tudi v začetku maja, ko smo posneli zadnji prizor, je bilo še dan prej okoli 20 stopinj, na dan snemanja pa spet zelo mrzlo.”

Koga bomo gledali?

Scenarij za film je napisala Konjičanka Maja Furman. Ekipo igralcev in statistov je sestavljalo približno 25 oseb, vsi, razen glavnega igralca Uroša Steklase, ki v filmu igra Ljubljančana, prihajajo iz našega območja. In prav vsi so ‘naturščiki’, torej nešolani igralci, doma iz naših krajev, ki vsakodnevno govorijo pohorska narečja. Mnogi so se kot filmski igralci preizkusili prvič.
Poleg Steklase glavno vlogo igra Konjičanka Zala Žvikart. Eno od vlog ima urednik lokalnega časopisa NOVICE Aleš Mrzdovnik, pa Stanka Macuh – Čerjakova Stanka, v filmu se pojavita člana zasedbe Duo Vaginos Matej Vučina in Domen Sajbert, v filmu igrajo še Mateja Rebernak, Lovro Sadek, Aljaž Rozman, Adrijana Hren Visenjak, Petra Mrzdovnik, Silvo Pliberšek, Katja Hatunšek Lesjak, Simon Rožič, Rok Zorko, Damjan Ratajc, Gojko Jevšenak in Franc Mažič ter statisti Boštjan Rebernak, Gorazd Rebernak in Peter Greifoner.
Ekipo so sestavljali še številni drugi, med njimi Tilen Smiljan, Urban Dolinšek, vizažistki Jana Hribernik in Simona Leva, za organizacijo in pomoč na snemanju je skrbela tudi Mateja Rebernak, Rajko Rebernak pa je poskrbel, da filmska ekipa ni bila lačna.

Čemu se bomo smejali? In kdaj?

‘Poharska komedija’ govori o peripetijah prebivalcev idilične pohorske vasice. V njihova življenja nekega dne vstopi fant iz druge strani Trojan, kar je povod za splet nadvse zabavnih dogodkov.
Andrej Pratnemer napoveduje, da se po koncu snemanja začenja obsežna in dolgotrajna postprodukcija. Uroš Steklasa bo napisal glasbo za film, treba bo napisati podnapise in urediti, da bosta zvok in slika, kot se šika. Predvidoma naslednje leto bo film na ogled v okoliških kinematografih, kasneje pa tudi širom Slovenije in na televiziji.
(N. K.)

 

Oglas