Kmalu po Minattijevih stopinjah

Turistično ponudbo na Konjiškem bo popestrila literarno-turistična pot Po Minattijevih stopinjah. Zamisel zanjo se je porodila mladi profesorici slovenskega jezika in zgodovine Tini Esih.

Začetek poti je predviden na konjiški avtobusni postaji, nadaljevala se bo mimo kipa Ženska na konju pred domom kulture. “Od tam se bodo udeleženci sprehodili čez Dravinjo, do Minattijeve rojstne hiše ,« pojasnjuje Esihova.

Postanek ob Minattijevi kavi
Nadaljevanje je predvideno do cerkve sv. Jurija, nasproti nje je zgradba nekdanje geodetske uprave, v kateri je imel pisarno Minattijev oče, mali Ivan pa je menda skozi okno zelo rad opazoval cerkev in zvonik, predvsem pa prostrano nebo nad njim. Esihova ob tem dodaja: »Od tam se pot nadaljuje v konjiško staro mestno jedro, predviden je postanek pred vhodom v stavbo konjiške občinske uprave, kjer je bilo nekoč okrajno sodišče. Sledil bo krajši postanek ob srkanju Minattijeve kave v lokalu Tattenbach, kjer bodo gosti lahko občudovali edinstven ambient Starega trga, ki je privlačen v vsakem letnem času; cvetoč spomladi, barvit jeseni, prijetno hladen poleti in še posebej čaroben, ko ga pozimi obiščejo snežinke.«

Zaključek na klopci
Sprehoda po Minattijevih stopinjah pa s tem še ni konec. »Udeleženci poti se bodo s Starega trga vrnili čez Dravinjo mimo Fontane za dve ptici na Mestni trg, od tam pa do Minattijevega bronastega kipa pred vhodom Radia Rogla, ki je priljubljena točka za posedanje, pogovarjanje s pesnikom, branje poezije. Odkrili so ga pred štirimi leti in pol, naredila ga je akademska kiparka Katja Majer iz Hoč in je prvi kip, posvečen pesniku. Obiskovalce bomo ob tej priložnosti povabili tudi v Minattijevo knjigobežnico v preddverju radia,« zaključuje opis poti Tina Esih. (B. F.)