Kaki obiramo, ko postane že skoraj rdeč

Kaki dozori konec oktobra ali novembra. Najprej odpadejo listi in kakijeva drevesa dobijo gole veje z oranžnimi plodovi. Plodovom nič ne škodi, če jih ujame prva jesenska zmrzal. Poberemo jih, ko postanejo močno oranžni ali rdeči. Plodov ne trgamo. Primemo v dlan ene roke v drugi roki pa imamo vrtnarske ali sadjarske škarje, s katerimi odrežemo pecelj pri veji. Na plodu morata ostati čaša in pecelj. Kakije položimo v nizke zabojčke ali na drugo ravno površino in jih ne nalagamo drugega vrh drugega. Sveže nabrani kakiji običajno še niso zreli in primerni za uživanje. Shranimo jih v klet za 10 do 14 dni. Toliko časa potrebujejo, da se omedijo in postanejo prijetnega okusa. Zrele sadeže moramo pojesti v nekaj dneh. Če želimo sadeže obdržati dlje časa, sveže nabrane sadeže položimo v plastične vrečke in jih shranimo v prostoru ali hladilniku, kjer je temperatura okoli 1 stopinje Celzija. Na tak način bodo zdržali do dva meseca.

Oglas