Jajčno testo za testenine

Sestavine za 4 osebe:

  • 400 g ostre moke
  • 4 jajca
  • ščepec soli
  • žlička oljčnega olja

Priprava:

  1. korak:

Moko presejemo na leseno delovno površino in jo solimo. Na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo razžvrkljana jajca z žličko olja. Če dodamo olje, testo lažje oblikujemo in razvaljamo. S konicami prstov začnemo gnesti od sredine, tako da postopoma zajemamo moko z jajci in nato začnemo mesiti.

  1. korak:

Testo krepko mesimo deset minut, da je prožno, gladko in svetlikajoče. Nato ga oblikujemo v hlebček, pokrijemo z vlažnim prtičem ali ovijemo v prozorno folijo za živila in pustimo počivati vsaj pol ure.

  1. korak:

Testo razdelimo na tri dele, ga na pomokani površini na tanko razvaljamo, na največ 2 mm. Če bomo testo oblikovali ali nadevali, moramo to storiti takoj. Če pa ga hočemo narezati z roko, ga sušimo 20–30 minut, zgornja površina mora biti suha, testo pa še mehko. Pri rezanju si pomagamo tako, da testo potresemo z moko in rahlo zvijemo. Zvitek nato z ostrim nožem narežemo na poljubno široke rezance.

Priprava domačih testenin je preprosta, poleg tega se okus kupljenih testenin ne more primerjati z domačimi. Iz tega testa lahko naredimo vse vrste rezancev, ga uporabimo za lazanje ali pa jih napolnimo z okusnimi nadevi in jih poljubno oblikujemo v raviole ali torteline.

Oglas