Jajčevci ‘alla parmigiana’

Sestavine za 4 osebe:  

  • 2 večja jajčevca
  • malo ostre moke
  • 4 večje paradižnike ali ½ l paradižnikove omake
  • 2 stroka česna
  • 100 g naribanega parmezana
  • 200 g mocarele
  • nekaj listkov bazilike
  • sol 
  • oljčno olje

Priprava: 

  1. korak:

Oprane jajčevce narežemo na dobre pol centimetra debele rezine. Razporedimo jih po večji deski, ki smo jo prej obložili s papirnatimi brisačkami, jih rahlo posolimo in pustimo kakšnih deset minut, da izpustijo tekočino. Medtem narežemo paradižnike na kocke, mocarelo na koleščke, parmezan pa grobo naribamo.

  1. korak:

Jajčevce osušimo s papirnatimi brisačkami, jih rahlo poprašimo z moko ter opečemo v ponvi na malo olja. Zlato zapečene jajčevce odlagamo na papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno maščobo.

  1. korak:

V drugi posodi pripravimo paradižnikovo omako. Na malo olja popražimo na rezine narezan česen in dodamo paradižnikove kocke ali paradižnikovo omako, narezano baziliko, solimo ter kuhamo 20 minut na zmernem ognju, da se omaka zgosti.

  1. korak:

V globljem pekaču po dnu razmažemo nekaj žlic paradižnikove omake, čez razporedimo rezine jajčevcev in jih posujemo s parmezanom, obložimo z mocarelo in prelijemo z delom paradižnikove omake. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Pečemo na 180oC približno 40 minut, nato pustimo 15 minut, da se zloženka malo sprime preden serviramo.

Slavno italijansko zloženko melanzane alla parmigiana zna pripraviti tako rekoč vsaka italijanska gospodinja. Jed je pravzaprav priljubljena po celem svetu.