Sestavine:
– 1 kg krompirja
– 50 g masla
– 300 g pora
– 3 stroki česna
– 4 vejice svežega timijana
– 350 ml sladke smetane
– sol in poper
Priprava:
1. korak:
Krompir olupimo in narežemo na rezine, debele približno 3 milimetre. Rezine stresemo v vrelo slano vodo in kuhamo 3 minute, nato odcedimo.
2. korak:
Por temeljito operemo. Po dolžini ga prerežemo na pol, nato ga zrežemo na rezine. Na žlici masla prepražimo narezan por, malo posolimo. Ko se por zmehča, dodamo še česen in osmukane listke timijana ter med mešanjem še malo popražimo, nato odstavimo.
3. korak:
Manjši pekač namastimo z maslom ali obložimo s peki papirjem. Po dnu pekača razporedimo polovico rezin napol kuhanega krompirja ter malo solimo in popramo. Krompir prekrijemo s plastjo prepraženega pora, preko tega pa znova naložimo rezine krompirja. Tudi končno plast še rahlo začinimo, nato pa prelijemo s smetano in potisnemo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 oC. Pečemo približno 50 minut oz. dokler jed ni zlato zapečena.
Krompirjeva zloženka je imenitna priloga vsem mesnim jedem, poda se tudi mesnim specialitetam z žara.