Sestavine za 4 osebe:
- 700 g pljučne pečenke
- 8 šalotk ali 2 veliki rdeči čebuli
- 300 g šampinjonov
- 300 ml kisle smetane
- 2 žlici masla
- sol in sveže mleti črni poper
- šopek peteršilja
Priprava:
- korak:
Meso čez vlakna narežemo na 5 cm dolge trakove. Šalotke sesekljamo, očiščene šampinjone pa narežemo na rezine.
- korak:
V ponvi – za to jed potrebujemo težko in kvalitetno ponev – razpustimo veliko žlico masla. Ko se začne peniti, vanj stresemo polovico narezanega mesa in ga na visoki temperaturi pražimo 5 minut, da se enakomerno zapeče z vseh strani. Če ponev ne bo dobro segreta, se bo meso v ponvi kuhalo namesto peklo. Pečeno meso preložimo na krožnik. Nato spečemo še drugo polovico mesa. Meso pečemo v dveh delih, da lahko v ponvi obdržimo dovolj visoko temperaturo, da meso obdrži dragocene sokove.
- korak:
V ponev dodamo še malo masla, vanj stresemo šalotko in jo posteklenimo, dodamo še šampinjone ter dušimo, dokler se sestavine ne zmehčajo. Nato v ponev vrnemo prej pečeno meso, solimo in obilno začinimo še s poprom ter vmešamo kislo smetano, nato pa jed na nizki temperaturi dušimo še približno 5 minut.
- korak:
Na koncu po jedi potresemo sesekljan peteršilj. Kuharji po svetu to okusno omako najpogosteje prelijejo čez riž ali široke rezance, v Rusiji pa jo radi prelijejo čez pomfri ali pire krompir.
Po vsem svetu priljubljena jed je ime dobila po bogati ruski družini Stroganov. Jed je v skoraj dveh stoletjih, odkar jo poznamo, dobila veliko različic, tokrat vam podajamo klasično z osnovnimi sestavinami, ki jo seveda vsakdo lahko prilagodi svojemu okusu.