Govedina po burgundsko

Sestavine za 4 osebe:

  • 600 g govejega mesa – pleče
  • 100 g narezane slanine
  • 10 šalotk
  • 2 velika korenčka
  • 500 g šampinjonov
  • 4 stroki česna
  • žlica paradižnikove mezge
  • 2 žlici masla
  • 750 ml rdečega vina (burgundec)
  • sol in poper
  • nekaj vejic rožmarina, timijana in peteršilja
  • 6 lovorjevih listov

Priprava:

  1. korak:

Rožmarin, timijan, peteršilj in lovorjeve liste povežemo v zeliščni šopek. Meso narežemo na malce večje kose, slanino pa na manjše koščke. Šalotke olupimo, korenček narežemo na večje kolute, gobe prerežemo na pol, česen pa sesekljamo.

  1. korak:

Meso začinimo s soljo in poprom. V veliki težki kozici, primerni tudi za v pečico, na vročem maslu z vseh strani popečemo meso; na vsaki strani ga pečemo 4 minute. Meso pečemo v dveh delih, da obdrži dragocene sokove. Pečeno meso odstavimo na krožnik.

  1. korak:

V kozico stresemo narezano slanino, šalotke, korenček, gobe, česen in zeliščni šopek ter pražimo toliko časa, da šalotke pozlatijo. Solimo in dodamo paradižnikovo mezgo ter primešamo meso in ves sok, ki ga je meso spustilo. Prilijemo vino in premešamo ter postrgamo po dnu, nato vse skupaj zavremo.

  1. korak:

Kozico pokrijemo z alu folijo in jo postavimo v na 130 °C ogreto pečico, kuhamo 3 ure. Kot prilogo lahko ponudimo pire, široke rezance ali kruh.

Ta slavna aromatična jed francoske kuhinje dobi svojstven okus zaradi zelo dolgega kuhanja.

Oglas