Glazirano korenje

Sestavine:

  • 500 g korenja
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici medu ali rjavega sladkorja 
  • pol l vode ali zelenjavne jušne osnove
  • pol žličke soli
  • malo mletega črnega popra
  • sveži timijan ali peteršilj za okras
  • granatno jabolko za okras

 

Priprava:

  1. korak:

Izberemo korenčke podobne velikosti, jed bo še bolj atraktivna, če imamo na voljo korenje različne barve. 

  1. korak:

V srednje veliki posodi zavremo jušno osnovo ali vodo, ki jo solimo. Korenje kuhamo 7-10 minut (odvisno od velikosti), dokler ni skoraj mehko, a še vedno hrustljavo. Nato ga odcedimo in prelijemo s hladno vodo, da ustavimo kuhanje.

  1. korak:

V večji ponvi na srednji temperaturi raztopimo maslo. Dodamo med ter mešamo, dokler se mešanica ne začne rahlo peniti. Odcejeno korenje dodamo v ponev z glazuro in pretresemo. Glaziramo približno pet minut, dokler korenje ni lepo mehko in prepojeno z glazuro. Nato korenček začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter nežno premešamo, da se okusi povežejo. Pred postrežbo korenček potresemo s svežimi listki timijana ali peteršilja in semeni granatnega jabolka.

S svojo nežno sladkobo in prijetno karamelizirano teksturo se glaziran korenček odlično poda k pečenkam in kremastemu pire krompirju.