Sestavine:
- 500 g korenja
- 2 žlici masla
- 2 žlici medu ali rjavega sladkorja
- pol l vode ali zelenjavne jušne osnove
- pol žličke soli
- malo mletega črnega popra
- sveži timijan ali peteršilj za okras
- granatno jabolko za okras
Priprava:
- korak:
Izberemo korenčke podobne velikosti, jed bo še bolj atraktivna, če imamo na voljo korenje različne barve.
- korak:
V srednje veliki posodi zavremo jušno osnovo ali vodo, ki jo solimo. Korenje kuhamo 7-10 minut (odvisno od velikosti), dokler ni skoraj mehko, a še vedno hrustljavo. Nato ga odcedimo in prelijemo s hladno vodo, da ustavimo kuhanje.
- korak:
V večji ponvi na srednji temperaturi raztopimo maslo. Dodamo med ter mešamo, dokler se mešanica ne začne rahlo peniti. Odcejeno korenje dodamo v ponev z glazuro in pretresemo. Glaziramo približno pet minut, dokler korenje ni lepo mehko in prepojeno z glazuro. Nato korenček začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter nežno premešamo, da se okusi povežejo. Pred postrežbo korenček potresemo s svežimi listki timijana ali peteršilja in semeni granatnega jabolka.
S svojo nežno sladkobo in prijetno karamelizirano teksturo se glaziran korenček odlično poda k pečenkam in kremastemu pire krompirju.