Filana paprika

28Sestavine za 4 osebe:

Paprike

· 4 večje paprike babura

· 500 g mletega mešanega mesa

· malo olivnega olja

· skodelica riža

· velika čebula

· 4 stroki česna

· jajce

· nekaj vejic svežega rožmarina, timijana in peteršilja

· sol in poper

Omaka

· žlica masla

· žlička mlete sladke paprike

· velika čebula

· 4 stroki česna

· 3 dl pasiranega paradižnika

· 1 naribano jabolko

· nekaj listkov žajblja

 

Priprava:

1. korak:

Sesekljamo vso čebulo in česen, nato še začimbe. Riž skuhamo le delno. Na malo olja dobro prepražimo čebulo, da karamelizira, proti koncu praženja dodamo še začimbe in česen. Pol teh prepraženih sestavin uporabimo za mesno maso, drugo polovico pa za omako.

2. korak:

Mleto meso stresemo v večjo skledo. Dodamo mu polovico ohlajenih prepraženih sestavin, napol kuhan odcejen riž, jajce, sol in poper. Zmes dobro pregnetemo in jo natlačimo v paprike, ki smo jih prej očistili in jim odstranili semena. Če ostane še kaj mase, naredimo še nekaj čuftov.

3. korak:

V večji posodi na raztopljenem maslu na hitro prepražimo žličko mlete paprike, mešamo približno 10 sekund. Prilijemo paradižnik, dodamo naribano jabolko, žajbelj ter drugo polovico prepraženih sestavin, solimo, premešamo ter ponovno zavremo. Če želimo gladko omako, jo spasiramo s paličnim mešalnikom.

4. korak:

Napolnjene paprike potopimo v omako in jed pokrito kuhamo na majhnem ognju še kakšno uro.

Ta klasična jed je pri nas še vedno zelo priljubljena.