Enostavni skutini cmoki

Sestavine:

· 10 marelic

· 500 g skute

· 170–180 g zdroba

· 1 jajce

· ščep soli

· kruhove drobtine

· rjav sladkor

 

Priprava:

1. korak:

Zdrob, jajce, skuto in ščepec soli pregnetemo v gladko zmes, le toliko, da dobimo testo, ki ga lahko oblikujemo. Uporabimo lahko pirin ali pšenični zdrob ali pa mešanico obeh. Maso damo za pol ure v hladilnik, medtem marelicam odstranimo koščice.

2. korak:

Na veliko desko ali kakšno drugo površino, ki smo jo posuli z malo zdroba, prevrnemo testo. Oblikujemo ga v debelejši svaljek in z nožem razrežemo na deset delov.

3. korak:

Če so marelice manjše, v testo zavijemo celo, če pa so sadeži veliki, za cmok uporabimo samo polovico. Marelice zavijemo v testo in oblikujemo v kroglo. Pazimo, da cmoke dobro zatesnimo, sicer bodo med kuhanjem razpadli.

4. korak:

Cmoke približno deset minut kuhamo v slanem kropu, ki rahlo vre. Če je vretje premočno, namreč tvegamo, da cmoki razpadejo.

Cmoke, ki jih obožujejo predvsem otroci, postrežemo s prepraženimi drobtinami in rjavim sladkorjem.