Sestavine:
· 10 marelic
· 500 g skute
· 170–180 g zdroba
· 1 jajce
· ščep soli
· kruhove drobtine
· rjav sladkor
Priprava:
1. korak:
Zdrob, jajce, skuto in ščepec soli pregnetemo v gladko zmes, le toliko, da dobimo testo, ki ga lahko oblikujemo. Uporabimo lahko pirin ali pšenični zdrob ali pa mešanico obeh. Maso damo za pol ure v hladilnik, medtem marelicam odstranimo koščice.
2. korak:
Na veliko desko ali kakšno drugo površino, ki smo jo posuli z malo zdroba, prevrnemo testo. Oblikujemo ga v debelejši svaljek in z nožem razrežemo na deset delov.
3. korak:
Če so marelice manjše, v testo zavijemo celo, če pa so sadeži veliki, za cmok uporabimo samo polovico. Marelice zavijemo v testo in oblikujemo v kroglo. Pazimo, da cmoke dobro zatesnimo, sicer bodo med kuhanjem razpadli.
4. korak:
Cmoke približno deset minut kuhamo v slanem kropu, ki rahlo vre. Če je vretje premočno, namreč tvegamo, da cmoki razpadejo.
Cmoke, ki jih obožujejo predvsem otroci, postrežemo s prepraženimi drobtinami in rjavim sladkorjem.