Dvorec Jelšingrad: okolico že urejajo, sledi obnova strehe

Kakšne načrte ima Občina Šmarje pri Jelšah z dvorcem Jelšingrad?

Foto: Občina Šmarje pri Jelšah

Kot smo poročali, je Občina Šmarje pri Jelšah postala 100-odstotna lastnica dvorca Jelšingrad in s tem končala dolgoletna prizadevanja za zaščito kulturnega spomenika pred nadaljnjim propadanjem.
Dopoldne so v Šmarju pri Jelšah predstavili načrte, ki jih imajo z dvorcem. V teh dneh namreč že potekajo prednostna vzdrževalna dela v sklopu ureditve okolice, pripravljajo pa tudi obsežno projektno dokumentacijo obnove dvorca, so sporočili v današnjem sporočilu za javnost.

Najprej streha in statika

Župan Matija Čakš je napovedal, da svoja prizadevanja zdaj usmerjajo v pripravo obsežne dokumentacije za obnovo dvorca in prijavo na razpis Ministrstva za kulturo.
“V prvi fazi obnove načrtujemo obnovo strehe in statično sanacijo dvorca, da preprečimo njegovo nadaljnje propadanje,” je dejal.

Visok finančni zalogaj

Prednostna vzdrževalna dela okoli dvorca so se že začela in bodo trajala mesec dni. Foto: Občina Šmarje pri Jelšah

Decembra lani je občina že obnovila del strehe, ki je bila poškodovana po potresu v Petrinji na Hrvaškem. Dela so stala nekaj več kot 11.000 evrov, kar je bilo všteto v kupnino pri nakupu večinskega deleža Jelšingrada. Približno 2.000 evrov bodo stala prednostna vzdrževalna dela okoli dvorca, ki so se že začela in bodo trajala mesec dni.
Obnova dvorca, ki je edinstven primer arabsko-mavrske arhitekture v Sloveniji, bo precejšen finančni zalogaj.
“Celotnega bremena občina sama ne bo zmogla, zato v prvi vrsti računamo na pomoč države, da preko javnih razpisov, kot je trenutno objavljen, občinam tudi v prihodnje omogoči ohranjanje spomenikov kulturne dediščine. Vsekakor pa si bo občina prizadevala poiskati tudi zasebnega partnerja,” je še povedal župan Matija Čakš.
Občina Šmarje pri Jelšah je za nakup dvorca odštela 356.000 evrov, ena od lastnic manjšega lastniškega deleža pa je izrazila željo, da postane lastnica kašče ob dvorcu. To so upoštevali in izvedli ustrezne prenose lastniških deležev, so še dodali na šmarski občini.
Več in podrobneje o tem kmalu tudi v Rogaških novicah.