Domača paradižnikova omaka

1,5 kg zelo zrelega paradižnika

1 majhna glava čebule in/ali 1 strok česna

olivno olje

bazilika ali origano

sol in poper

 

Paradižnik operemo in cele plodove damo v lonec. Prelijemo s toliko vode, da je ves pokrit. Kuhamo približno 10 minut, da se plodovi zmehčajo. Odstavimo in počakamo, da se ohladijo. Ohlajen paradižnik z rokami iztisnemo iz kože, z nožem pa mu izrežemo trde dele okoli peclja. Iztisnemo mu tudi seme. Tole gre zelo hitro, saj so plodovi mehki in kar skočijo iz lupine. Olupke in semena zavržemo. Čebulo drobno nasekljamo, česen prav tako. Lahko uporabimo samo eno ali drugo, lahko pa tudi oboje. V kozico nalijemo tanko plast olivnega olja. Nanj stresemo čebulo, rahlo solimo, na srednji vročini popražimo, da zastekleni in dodamo še česen. Takoj, ko zadiši, dodamo očiščen paradižnik, solimo in popramo ter na majhni vročini pokrito dušimo 20 minut. Paradižnik bo med kuho razpadel in dobili bomo grobo omako. Za bolj gladko omako, jo zmeljemo s paličnim mešalnikom. Po želji lahko na koncu dodamo še natrgano svežo baziliko ali posušen origano.

20

Oglas