DOLGA POT DO ALJASKE: Carlitos je dobila svoje čevlje, Oliver pa noč s kojoti

Teksas. Zvezna država, v katero je konjiški popotnik Oliver Tič vstopil po dolgih mesecih Južne Amerike, ga navdušuje. Teksaški način življenja, neverjetna prijaznost domačinov in številna darila so zaznamovala prve tedne hoje po novem kontinentu.

Oliver je pred dnevi v ZDA praznoval svoj rojstni dan. Razveselila so ga številna voščila prijateljev iz Slovenije.

17.700 km je Oliver že prehodil
90 dni časa ima, da vzdolž prehodi ZDA
7 do 8 mesecev hoje ga še čaka do cilja na Aljaski


Popotnik Oliver Tič tudi v novem letu nadaljuje svojo veliko pustolovščino: po dolgem prehoditi dva kontinenta, Južno in Severno Ameriko.
Poklicali smo ga na ranč blizu Austina v Teksasu, kjer je po dolgem času prenočil na postelji in ne v svoji spalni vreči.
Seveda s Carlitos ob sebi, saj se s psičko pravzaprav ne ločita. “Danes je dobila tudi posebno darilo od družine, ki me je gostila pred leti, ko sem hodil po ZDA. Zdaj me gostijo njihovi prijatelji in tako so darilo za Carlitos poslali kar sem. Dobila je novo spalno vrečo in novo obutev, da bo lahko z mano prehodila še več kilometrov,” nam je povedal.
Darilo ji bo vsekakor prav prišlo, saj so noči vse hladnejše, obenem pa se popotnikoma precej mudi, saj imata le 90 dni časa, da prispeta do kanadske meje. Tako pridno nabirata kilometre, okoli 30 in več se jih nabere vsak dan, a počutje je odlično in Oliver ne dvomi, da mu bo uspelo ZDA prehoditi še pred iztekom vize.

Več hrane za psičko kot zanj

Ljudje so bolj prijazni kot drugod, poroča popotnik. Tale par, Bob in Debbie, ga je gostil na svojem ranču v Austinu.

Ko smo z Oliverjem govorili jeseni, ko je še hodil po Mehiki, se je nadvse veselil vstopa v Združene države. Pričakovanja so se uresničila in Oliver pravi, da nadvse uživa.
“Kot da bi se zid, ki sem ga okoli sebe izgradil po nekaj neprijetnih izkušnjah v Južni Ameriki, podrl. Tukaj lahko povsod prespim, saj je varno, ljudje pa so nadvse prijazni. V le 14 dneh sem v ZDA nabral že ogromno lepih zgodb.”
Eden od trenutkov, ki se mu je še posebej vtisnil v srce, se je zgodil pred nekim nakupovalnim središčem, kjer je Oliver lovil brezžični internet. V le nekaj minutah so ga nagovorili trije različni ljudje: neka prijazna gospa mu je ponudila prenočišče, medtem mu je druga gospa v voziček potisnila denar in nekaj hrane za Carlitos, v isti sapi pa ga je obdaril še neki gospod. K temu nedvomno pripomore tudi ljubka psička, ki Oliverja spremlja zadnji dve leti. In pozornost ji vsekakor godi.
“Zadnjič se mi je zgodilo, da sem prvič imel več hrane zanjo kot pa zase!”


Padla je stava: spremljal ga bo Banovšek!
Oliverja na poti spremlja tudi slovenska glasba. Pred dnevi je tako v Teksasu glasno vrtel glasbo konjiškega Ansambla Banovšek, ko ga je Matej Banovšek spomnil na staro stavo in napovedal, da ga bo del poti po Kanadi spremljal s svojo harmoniko. Matej nam je potrdil, da je mislil resno, in kot pravi, v Kanado morda ne bo odpotoval sam …


Pa sploh ve, kje je Aljaska?

V ZDA ju na poti pogosto ustavljajo policisti, saj ljudje mislijo, da ima Oliver na prometni cesti v vozičku, kjer prevaža svoje stvari in večkrat tudi psičko, otroka.
Policisti so sicer prijazni in Oliverja pogosto pobarajo, če sploh ve, kje je Aljaska. “Včasih bi jim odgovoril, če oni vedo, kje je Argentina, kjer sem svojo pot začel, a ne upam,” se muza Olivier.
V Kostariki je neko noč prespal v neposredni bližini krokodilov, v Teksasu pa ju je neki večer spremljalo zavijanje, ki je spominjalo na volkove. Domačini so popotniku kasneje pojasnili, da je verjetno šlo za kojote, a Oliver to noč Carlitos raje ni spustil iz šotora. Varnost je še vedno na prvem mestu!


Po Oliju poimenovali mačka!
Še ena prijetna prigoda se je zgodila v zadnjih dneh. Eden od njegovih gostiteljev ima več posvojenih psov, pred tedni pa se jim je pridružil še muc. Ker še ni imel imena zanj, je muca poimenoval kar po Oliju!
“In tako je prvič nekdo dobil ime po meni. Moram reči, da se mi to kar dopade,” je priznal Oliver.


Srečal bi se z Luko Dončićem

Nekoliko ga preseneča, da v zvezni državi Teksas ni zaznati pandemije covida-19, saj tam ni v veljavi strogih ukrepov, ljudje so sproščeni, kot da pandemije nikoli ni bilo.
Oliver si bo v Dallasu v prihodnjih dneh ogledal tudi eno od tekem Luke Dončića in se morda z njim celo srečal, če bo to v trenutnih razmerah sploh mogoče.
Pot pa ga bo nato vodila vzdolž ZDA, čez pet zveznih držav, vse do kanadske meje. Če bo šlo vse po načrtih, bi na sever Aljaske moral prispeti nekje avgusta.
(Nina Krobat, lokalni časopis NOVICE; Foto: Oliver Tič)


Bi podprli popotnika?
Če želite in zmorete, lahko Oliverja in Carlitos na njuni poti podprete tudi z nakazilom kakšnega evra. Podatki za nakazilo: Oliver Tič, Grajska Ulica 10, 3210 Slovenske Konjice. TRR odprt pri NKBM: SI56 0400 1003 1507 529.


 

PRISLUHNITE ŠE POGOVORU Z OLIJEM ZA RADIO ROGLA: