Dokumentarec snemali tudi v Slovenski Bistrici

Producentska hiša Casablanca iz Ljubljane je v bistriškem zasebnem biroju Consulting Engineers in mariborskem Pontingu posnela zadnje prizore dokumentarnega filma Mostovi na slikah neba.
Glavna akterja filma sta bistriška inženirja gradbeništva in konstruktorja mostov in viaduktov Viktor Markelj in Marjan Pipenbaher. Scenarist dokumentarca je Zdenko Kodrič, režiser Boris Jurjaševič in direktor fotografije Rado Likon so v Slovenski Bistrici v Consulting biroju Marjana Pipenbaherja ujeli tik pred odhodom v Zürich, kjer bodo podeljevali naziv najboljšega evropskega gradbenega inženirja. Pipenbaher se je v ožji izbor uvrstil s konstrukcijo pelješkega mostu na Hrvaškem.

Ponting Maribor: z leve Viktor Markelj, tonski mojster Jože Trtnik, režiser Boris Jurjaševič in snemalec Rado Likon. Foto Casablanca
Most na Pelješcu: režiser Boris Jurjaševič (levo) in Marjan Pipenbaher. Foto: Casablanca

Snemanje
Filmska ekipa je dokumentarec snemala na Pelješcu, v Beogradu, na Črnem Kalu, v Mariboru, na Ptuju, v Ljubljani, na Malem Lošinju, v bistriškem Vintgarju, Škocjanskih jamah; filmsko gradivo pa iskala v Alžiriji, Turčiji, Srbiji in na Hrvaškem. Dokumentarec financira Slovenski filmski center, ki je Kodričev scenarij v svoj program uvrstil lansko leto.

Kot je pojasnil Zdenko Kodrič, sicer upokojeni Večerov novinar, ki je vrsto let poročal prav z Bistriškega, filmska zgodba pripoveduje o inženirjih, ki sta se iz mariborskega gradbenega inženirstva povzpela na vrh slovenskega in evropskega mostograditeljstva: »Markelj in Pipenbaher govorita o svojih inženirskih začetkih, povesta, da sta bila sošolca na gimnaziji, študenta na Univerzi Maribor, ustanovitelja zasebnega podjetja Ponting Maribor, prijatelja in v vsem času njunega dela odgovorna konstruktorja in projektanta,« pravi Kodrič. Dodaja, da je arhitekt Nande Koprivnik iz Celja njun razvoj opisal z besedami: »Trideset let sta trdo delala, marsikaj žrtvovala, a na koncu sta se njuno znanje in vztrajnost izplačala, Maribor in Slovenska Bistrica sta pomembno središče mostogradnje. Pipenbaher je vrhunski inženir z umetniškimi in poetičnimi vrlinami, Markelj pa vrhunski inženir s tehničnimi in tehnološkimi vrlinami.«

Snemanje so zaključili v mariborskem Pontingu. Viktor Markelj je ekipi predstavil nova načrta: konstrukcijo mostu na Mariborskem otoku in 106 metrov visokega stolpa v Rogaški Slatini. (B. P.)

Oglas