Direktor Mlekarne Celeia obiskal kmetije na Konjiškem in Vitanjskem

Dobavitelji mleka. Direktorju Mlekarne Celeia so prejšnji teden predstavili svoje kmetije in ga opozorili na težave.

Direktor Mlekarne Celeia Vinko But je prejšnji teden skupaj z direktorjem Kmetijsko-gozdarske zadruge Slovenske Konjice Stanetom Levartom obiskal nekaj mlečnih kmetij na Konjiškem in Vitanjskem.
Mlekarna Celeia letos obeležuje 80 let organiziranega odkupa mleka in je edina slovenska mlekarna v zadružni lasti, torej v lasti kmetov širšega Celjskega, zato želijo z njimi ohraniti pristen stik. Obenem pa je bil obisk kmetij priložnost, da prisluhnejo težavam, ki so zajele panogo.

Tudi višje cene mlečnih izdelkov

Največja težava, s katero se trenutno soočajo tudi dobavitelji mleka, so podražitve.
“Zavedamo se, da se dražijo reprotmateriali, gnojila, krmila, nafta. Seveda kmetje ta pritisk prenašajo naprej, na nas, ki mleko odkupujemo, preko nas pa na potrošnika, kar pomeni tudi višanje cen v trgovinah.
Vsi se strinjajmo, da bi bilo dobro in koristno, če bi se ta rast cen čim prej umirila in stabilizirala, saj lahko na koncu pripelje do negativnega učinka, tudi zmanjševanja porabe mlečnih proizvodov in posledično manjše povpraševanje po mleku,” je za lokalni časopis NOVICE in Radio Rogla povedal Vinko But in dodal, da se z višino odkupne cene mleka trudijo priti kmetom čim bolj naproti.
Direktor mlekarne je sicer obiskal štiri kmetije – največjega dobavitelja mleka na tem območju, kmetijo Obrul iz Bezine, dve kmetiji na Vitanjskem, kjer je prireja mleka zaradi strmin še težavnejša, in pa kmetijo Furman na Prežigalu, ki je ena manjših kmetij tega območja.

Na kmetiji Furman

Janez in Ana Furman s Prežigala kmetujeta že vse življenje.
“Kaj pa hočeva. Že vse življenje sva navajena trdega dela in tako pač vztrajava, čeprav se z eno pokojnino in delom na kmetiji le s težavo preživiva,” pravita zakonca. Obiska direktorja Mlekarne Celeia na njuni kmetiji sta bila vesela, saj pravita, da sta z vodenjem mlekarne zadovoljna.
Kmetija je mešana, skupaj obdelujeta okoli 13 hektarjev površin, v hlevu, kjer je skupaj prostora za 30 krav in bikov, pa je trenutno 25 glav živine.
Mlekarni Celeia vsak mesec dobavita okoli 2.500 litrov mleka, dvakrat letno preko konjiške zadruge prodata bike. Ravno pred dnevi so jih odpeljali iz njunega hleva v zakol, tokrat na Postojnsko, kjer so za goveje meso plačali največ. A več kot pol izkupička bosta Furmanova vložila nazaj na kmetijo, kupila vedno dražja gnojila, nafto in drugo. “Te podražitve so nas zares močno udarile. Vse, kar dobimo, vložimo naprej. Kadar je treba kupiti kakšen stroj, morava varčevati več let,” opišeta.
Čeprav jima delo na kmetiji vzame veliko časa in dvomita, da bodo mladi za njima še kmetovali, pravita, da bosta vztrajala in delala, dokler bosta lahko. (Nina Krobat, NOVICE)

 

Oglas