Danes je praznik občine Slovenska Bistrica

Občina Slovenska Bistrica obeležuje 12. marca občinski praznik. Zaradi epidemije še vedno ni mogoče organizirati slavnostne akademije. Zgolj v ožjem krogu pa bo župan dr. Ivan Žagar danes v Bistriškem gradu vendarle vročil občinska priznanja nagrajencem.

Listino občine prejme Kulturno umetniško društvo Štefana Romiha Črešnjevec, ki je lani dopolnilo 100 let delovanja. Društvo dosega izjemne uspehe in dosežke na področju kulturnega udejstvovanja. Podelil bo tudi tri občinska priznanja, prejeli jih bodo Kulturno društvo Slomšek Slovenska Bistrica za uspešno delo na področju kulturnega ustvarjanja in 20 letih delovanja, Jakob Tomažič iz Gladomesa za uspešno dolgoletno in prizadevno soustvarjanje družbenega, ekonomskega in kulturnega življenja na podeželju in Franc Pišek z Zgornje Polskave za dolgoletno in vsestransko delovanje v lokalni skupnosti, društvih in drugih organizacijah.

Za podelitev naziva častni občan se letos predstavniki občinskega sveta niso odločili. Doslej so ta naziv prejeli le štirje, to so: Anton Ingolič (leta 1981), prim. prof. dr. Zora Janžekovič (l. 1999), Ivan Pučnik (l. 2005) in pa dr. Janko Čar (l. 2008).

In zakaj slavijo prav danes? Datum občinskega praznika so v Slovenski Bistrici izbrali v spomin na 12. marec 1311, ko je datum nastanka listine, v kateri se v pisnih virih prvič omenjajo bistriški meščani. (B. Petelinšek)

 

Oglas