Čufti v omaki

Sestavine za 4 osebe:

Čufti

· 500 g mletega mešanega mesa

· žlica olivnega olja

· mala skodelica riža

· 1 velika čebula

· 3 stroki česna

· jajce

· nekaj vejic svežega rožmarina, timijana in peteršilja

· sol in poper

Omaka

· malo masla

· žlička mlete sladke paprike

· 1 velika čebula

· 3 stroki česna

· 3 dl pasiranega paradižnika

· 3 dl čiste goveje juhe

· 1 naribano jabolko

· 2 ščepca suhega žajblja

· sol in poper

 

Priprava:

1. korak:

Sesekljamo čebulo in česen, nato še začimbe, rožmarin, timijan in peteršilj. Riž skuhamo le delno.

2. korak:

Na malo olja dobro prepražimo sesekljano čebulo, da karamelizira, nato dodamo še česen. Med mešanjem pražimo še minuto, potem odstavimo. Polovico prepražene čebule in česna uporabimo za čufte, drugo polovico pa za omako.

3. korak:

Mleto meso stresemo v večjo skledo. Dodamo mu malo ohlajene prepražene sestavine, napol kuhan odcejen riž, jajce, sesekljane začimbe, sol in poper. Zmes dobro pregnetemo in oblikujemo v kroglice.

4. korak:

V večji posodi raztopimo maslo, nanj stresemo žličko mlete paprike in med mešanjem pražimo kakšnih 10 sekund, ne predolgo, ker lahko sicer zagreni. Prilijemo paradižnik in čisto juho, dodamo naribano jabolko, žajbelj ter drugo polovico prepražene čebule s česnom, solimo in popramo ter ponovno zavremo. Če želimo gladko omako, jo spasiramo s paličnim mešalnikom.

5. korak:

Mesne kroglice oz. čufte potopimo v omako in jed pokrito kuhamo na majhnem ognju še kakšno uro.

Priljubljena in okusna jed z rahlimi mesnimi cmočki je odlična glavna jed, ki ji priložimo kruh ali pire krompir.

Oglas