Sestavine za piškotno dno:
· 300 g maslenih ali čokoladnih piškotov
· 130 g masla
Sestavine za kremo:
· 600 g kremnega sira (namaz ABC, Philadelphia …)
· 400 g sira mascarpone
· 130–150 g mletega sladkorja
· žlička vaniljevega ekstrakta
Sestavine za sadni preliv:
· 300 g zamrznjenih borovnic
· 6 žlic vode
· 2 žlici jedilnega škroba (gustin)
· 2 žlici limoninega soka
· 70 g mletega sladkorja
Priprava:
1. korak:
V vrečki ali blenderju zdrobimo piškote, ki jih pretresemo v manjšo skledo. Maslo stopimo na nizki temperaturi, prilijemo ga k mletim piškotom, dobro premešamo in porazdelimo po dnu modela za torte ali manjšega pekača. Piškotno dno z žlico dobro potlačimo in postavimo v hladilnik.
2. korak:
Kremni sir in mascarpone, ki ju kakšno uro prej vzamemo iz hladilnika, da se zmehčata, zmiksamo z mešalnikom. Vmešamo vanilijo in postopno tudi sladkor v prahu, da dobimo enotno zmes. Kremo razporedimo po piškotih in vrnemo nazaj v hladilnik.
3. korak:
Borovnice segrejemo v ponvi pri srednji temperaturi do vretja. Medtem v skodelico odmerimo 6 žlic vode, 2 žlici sveže iztisnjenega limoninega soka, 2 žlici škroba (15 g) in premešamo, da dobimo enotno tekočo zmes. To vlijemo v borovnice in pri nizkem ognju mešamo kakšno minutko, da se zgosti. Vmešamo še sladkor v prahu ter odstavimo in pustimo, da se malce ohladi, nato ga prelijemo po cheesecaku, ki smo ga vzeli iz hladilnika. Vse skupaj vrnemo nazaj v hladilnik in pustimo čez noč ali vsaj nekaj ur.