Čemaževa kremna juha

Sestavine za 4 osebe:

  • olivno olje
  • velika čebula
  • 2 velika krompirja
  • šopek svežih čemaževih listov
  • sol in poper
  • muškatni orešček
  • 4 žlice kisle smetana

Priprava:

  1. korak:

Čebulo sesekljamo, olupljen krompir pa narežemo na manjše koščke. V loncu segrejemo malo olja, na katerem posteklenimo čebulo. Dodamo koščke krompirja in ga skupaj s čebulo med mešanjem pražimo minutko ali dve. Prilijemo liter vode, začinimo s soljo in poprom, lonec delno pokrijemo in kuhamo tako dolgo, da se krompir povsem zmehča.

  1. korak:

Medtem ko se krompir kuha, liste čemaža očistimo, operemo in grobo sesekljamo. Ko je krompir kuhan, jih dodamo v lonec in pustimo, da se kuhajo 5 minut. Nato lonec odstavimo in juho gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom. Na koncu začinimo še z muškatnim oreščkom, ponovno zavremo ter odstavimo. Juho serviramo v jušnih skodelicah in v vsako skodelico dodamo žlico kisle smetane.

Nasvet:

Čemaž ali divji česen je pravo darilo pomladi, ki poskrbi za naše zdravje, je naravni antibiotik, učinkovito čisti kri, prebavila, sečila, dihalne poti in kožo. Tako kot navadna čebula in česen vsebuje žveplove spojine, ki so odgovorne za oster vonj, pa tudi za blagodejno delovanje na zdravje. Čemaž v kuhinji uporabljamo podobno kot česen, z njim lahko popestrimo solate, juhe, namaze, omake ali sendviče. Uživamo lahko liste, popke, cvetove in čebulice.

Čemaž je ena najbolj zdravih užitnih divjih rastlin, iz njega lahko pripravimo okusno in zdravo  spomladansko juho.

Oglas