Sestavine:
80 g pinjol
80 g parmezana v kosu
250 g čemaževih listov
80 ml olivnega olja
sol
ščepec sveže mletega popra
Priprava:
1. korak:
Liste čemaža operemo in dobro osušimo. V suhi ponvi zlato rumeno popražimo pinjole. Ponev večkrat potresemo, da se pinjole ne zažgejo. Popražene pinjole stresemo v manjšo skledico. Sir drobno naribamo.
2. korak:
V električnem sekljalniku najprej grobo zmešamo parmezan in pinjole. Nato dodamo čemaževe liste in mešamo še toliko časa, da nastane skoraj gladka zmes.
3. korak:
Na koncu dodamo še olivno olje, sol in poper. Vse skupaj mešamo samo še toliko, da se
sestavine lepo povežejo med seboj.
3. korak:
Pripravljen pesto pretresemo v kozarček za vlaganje, ki ga tesno zapremo in shranimo v
hladnem in temnem prostoru.
Čemažev pesto lahko uporabimo kot omako za testenine ali vmešamo v rižoto.