CELJE Napaka z identiteto bolnikov je nastala v triaži urgence SBC

Notranji nadzor celjske bolnišnice, ki ga je interna komisija zaključila včeraj, potem ko je prejšnji teden prišlo do usodne zamenjave identitete bolnikov iz doma starostnikov v Zidanem mostu, ni navrgel odgovorne osebe.

Kot so povedali na pravkar zaključeni novinarski konferenci, naj bi to pokazal šele eksterni nadzor zdravstvenega ministrstva, za katerega upajo, da bo opravljen v najkrajšem možnem času. Tričlansko komisijo SBC je vodil dr. Radko Komadina, ugotovili pa so, da je do zamenjave prišlo v triaži urgentnega centra.

»Vodil sem interni strokovni nadzor in pogledali smo dejstva, nismo pa kriminalisti ali sodniki. Zamenjava se je očitno zgodila s prekladanjem teh papirjev pri bolnikih iz istega reševalnega vozila, kar smo ugotovili z ogledom posnetkov nadzornih kamer. Strokovno smo pregledali, kako je njuno zdravljenje potekalo, zelo nas je skrbelo, da bi napačno zapisane bolezni teh kroničnih stanj bile usodne za potek njunega zdravljenja«, je med drugim dejal vodja komisije.

Strokovni direktor SBC v odstopu Franc Vindišar je znova obžaloval izredni dogodek, do katerega ne bi smelo priti. »Svojce obeh bolnikov, ki so ju 7. septembra k nam pripeljali z reševalnim vozilom sevniškega zdravstvenega doma, sem povabil na razgovor in jim pojasnil zaplet ter jim predstavil vse izvedene in še predvidene aktivnosti. Dogodek je bil prijavljen kot nevarni izredni dogodek na ministrstvo za zdravje.«

Svojci so med zdravljenjem imeli možnost telefonskega obveščanja o stanju pacientov, a so zaradi zamenjave dobivali napačne podatke.

Napako bi še bilo možno odkriti, če bi se družina, ki so jo obvestili o smrti napačnega bolnika, odločila za zadnji ogled pokojnika, tako pa so se odpovedali tudi obdukciji, očitno pa niso bili pozorni niti na stvari in predmete pokojnika, ki jim jih je vrnila bolnišnica.

Zgodba z izrednimi razmerami v Splošni bolnišnici Celje se popoldne nadaljuje z izredno sejo sveta javnega zavoda bolnišnice, kjer naj bi predvidoma sprejeli odstop vodstva osrednje regijske zdravstvene ustanove

Oglas