Celje je naj gostitelj dirke Po Sloveniji 2022

Foto: Andraž Purg

Ena izmed zadnjih aktivnosti junijske, že 28. kolesarske dirke Po Sloveniji, je bila izbor destinacije, ki je od vseh 40 sodelujočih destinacij pri promociji dirke najbolj izstopala in ob tem tudi zadostila vnaprej podanim kriterijem izbora za ‘Naj gostitelja dirke Po Sloveniji 2022’. Komisijo je letos najbolj prepričala Mestna občina Celje, ki je s svojim celovitim, strokovnim in inovativnim pristopom dirki Po Slovenji dala poseben pečat. Članici komisije Mojca Novak in Maja Pak sta celjskemu županu Bojanu Šrotu izročili pokal, ki je enak pokalu zmagovalca dirke Po Sloveniji. Gre za repliko 5.200 let starega lesenega kolesa, najdenega na Ljubljanskem barju, ki velja za najstarejše najdeno kolo na svetu.

Izjavi
Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje: “Na celjskem Starem gradu je že nekaj let cilj etape kolesarske dirke Po Sloveniji. Vedno smo priča dinamičnemu dogajanju in tudi letos je bilo tako. Z velikim navdušenjem smo pozdravili svetovno kolesarsko elito, na čelu s Tadejem Pogačarjem, ki je tudi zmagal na etapi. Dirko ponosno in z veseljem gostimo že devet let, že mesece pred dirko pa smo se odločili, da se bomo odločno potegovali za nagrado Naj gostitelja. S tem smo dobili še dodatno motivacijo, da res vse pripravimo za ta spektakel, ki ni samo športni, saj je dirka tudi odlična priložnost za promocijo Slovenije. K našemu cilju nas je dodatno spodbudil tudi naš novi sodelavec Robert Gorjanc, ki je navdušen kolesar. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil organizatorjem dirke, da nas jemljete kot resnega partnerja. Hvala tudi komisiji za izbor Naj gostitelja, prepričan sem, da ste se prav odločili, čeprav je bila konkurenca huda. Vse etape dirke Po Sloveniji si vsako leto ogledam v prenosu in res je lepo gledati vse te lepe kraje, včasih vidim kaj novega izjemnega tudi v naši okolici. Ko primerjam to z Dirko po Franciji in drugimi dirkami si vedno znova rečem kako čudovito domovino imamo.”
Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke Po Sloveniji: “Letošnja kolesarska dirka Po Sloveniji je dosegla še večjo gledanost preko televizijskih programov, postregla pa je tudi z odličnimi gledalci. Po ocenah jih je bilo ob slovenskih cestah skupno okoli 300.000 športnih navdušencev.
Komisija za izbor najboljšega gostitelja tudi v letošnjem letu ni imela lahkega dela pri izboru. Destinacije se vsako leto bolj in bolj aktivno vključujejo v boj za osvojitev identičnega pokala, kot ga je v juniju dobil zmagovalec dirke Po Sloveniji Tadej Pogačar. Izpeljanih je bilo ogromno aktivnosti že pred startom prve etape, takšnih ali drugačnih akcij, ki so pripomogle k še večji prepoznavnosti dogodka in povezanosti lokalnih skupnosti z organizatorjem.
Zahvaljujem se vsem destinacijam, pokroviteljem in vsem partnerjem dogodka, ki so s svojim aktivnim delom in navijanjem pripomogli, da je kolesarska dirka Po Sloveniji uspela tudi letos.”

Mednarodna kolesarska zveza UCI pa je medtem potrdila dobro delo organizatorjev dirke Po Sloveniji ter to etapno dirko za naslednja tri leta ponovno uvrstila v serijo ProSeries. Visoka kategorizacija, umeščena takoj za ‘prvo ligo’ UCI WorldTour, je zagotovilo, da bomo na slovenskih cestah tudi v prihodnje navijali za nekatere najboljše kolesarje na svetu. Dirka bo prihodnje leto od 14. do 18. junija 2023.
Dirka Po Sloveniji je bila del ProSeries že zadnja tri leta, kar jo postavlja ob bok etapnim dirkam po Nemčiji, Omanu, Norveški in Veliki Britaniji, skupaj pa je v koledarju za sezono 2023 50 dirk te kategorije, od tega 20 etapnih. Na teh dirkah lovijo zmage najboljše ekipe na svetu, hkrati pa so priložnost tudi za ekipe razreda ProSeries in kontinentalne ekipe, zato je dirkanje raznoliko in napeto.