Bujta repa

Sestavine za 6 oseb:

  • 1 kg kisle repe
  • 1 kg svinjskih reber
  • 150 g prosene kaše
  • 2 čebuli
  • 4 stroki česna
  • žlica svinjske masti
  • žlica moke
  • lovorov list
  • sol in poper
  • rdeča sladka paprika

Priprava:

  1. korak:

Narezana rebra zložimo v velik lonec in zalijemo s hladno vodo, da so vsi kosi v celoti pokriti. Dodamo nekaj lovorovih listov, popra v zrnju, sol in malo sveže mletega popra. Pristavimo na ogenj in pustimo, da počasi vre pol ure.

  1. korak:

Po 30 minutah v lonec dodamo kislo repo, po potrebi dolijemo še malo vode in na zmerni temperaturi kuhamo še pol ure. Proti koncu kuhanja v lonec dodamo oprano proseno kašo, ki mora ostati na površini repe, zato jedi ne mešamo, saj bi se sicer kaša prijela na dno posode. Kuhamo še kakšnih 10 minut.

  1. korak:

Na koncu naredimo še prežganje. V ponvi na masti prepražimo nasekljano čebulo. Dodamo žlico moke in jo med nenehnim mešanjem zlato rjavo popražimo. Dodamo sesekljan česen, premešamo in v vse skupaj na hitro vmešamo še pol žličke mlete paprike. Prežganje dodamo bujti repi in ob mešanju pustimo, da zavre.

Vse o 22-letki Radia Rogla najdete na spletni strani www.letka.si