Sestavine za 4 osebe:
· 2 bučki
· 2 stroka česna
· šopek peteršilja ali drobnjaka
· 4 jajca
· sol in poper
· 3 žlice ostre moke
· 3 žlice zdroba
· žlička pecilnega praška
· lonček kisle smetane
· 200 g feta sira (mladi sir)
· 200 g naribanega sira
· maslo ali olje za pekač
Priprava
1. korak:
Česen in peteršilj sesekljamo. Bučke temeljito umijemo in jih grobo naribamo. Lupljenje ni potrebno, saj je lupina še mehka, poleg tega pa vsebuje ogromno zdravju koristnih fitonutrientov.
2. korak:
V večjo skledo ubijemo jajca in jim dodamo česen in peteršilj, nadrobljen feta sir, kislo smetano, sol in poper. Sestavine z ročno metlico premešamo, nato v zmes vmešamo še moko s pecilnim praškom in zdrobom ter na koncu še bučke in polovico naribanega sira.
3. korak:
Maso pretresemo v namaščen pekač, enakomerno razporedimo in po vrhu potresemo preostalo polovico naribanega sira. Če izberemo večji pekač, bo narastek bolj nizek, če želimo debelejše rezine, izberemo manjši pekač. Pekač za 45 minut potisnemo v na 180 oC ogreto pečico. Zadnjih 5 minut peke lahko temperaturo povišamo na 200 oC, da se narastek zlato rjavo zapeče.
K toplemu narastku se odlično poda paradižnikova solata, zelo okusen pa je tudi hladen.