Bučkin kolač z rumovim prelivom

Potrebujemo:

  • 1 skodelica rastlinskega olja
  • 3 velika jajca
  • 200 g bučnega pireja
  • 1 vanilin sladkor
  • 2,5 skodelice sladkorja
  • 2,5 skodelice moke
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 1 žlička muškatnega oreščka
  • 1 žlička mletega pimenta
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička mletih klinčkov
  • ščep soli
  • 1 skodelica mletih orehov

 

Za rumov preliv potrebujemo:

250 g masla

300 g kristalnega sladkorja

350 ml kondenziranega mleka

2 vanilijeva sladkorja

2 žlici rumovega ekstrakta

Pečico segrejte na 175 °C in namažite model za šarkelj ali tortni model.

V veliki skledi zmešajte olje, stepena jajca, bučni pire in vaniljo. V drugo posodo presejte moko, sladkor, sodo bikarbono, muškatni orešček, piment, cimet, klinčke in sol. Suho zmes postopoma dodajajte mokrim sestavinam in na rahlo premešajte, da se sestavine povežejo. Na koncu v testo nežno vmešajte še mlete orehe. Testo prelijte v namaščen pekač in pecite približno 60 minut. Kolač ohlajajte v pekaču 5 minut, nato ga previdno obrnite na servirni krožnik.

Za preliv vse sestavine segrejte do vretja. Ves čas mešajte. Nato preliv nekoliko ohladite in ga prelijte po pečenem kolaču.