Potrebujemo:
- 1 skodelica rastlinskega olja
- 3 velika jajca
- 200 g bučnega pireja
- 1 vanilin sladkor
- 2,5 skodelice sladkorja
- 2,5 skodelice moke
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička muškatnega oreščka
- 1 žlička mletega pimenta
- 1 žlička cimeta
- 1 žlička mletih klinčkov
- ščep soli
- 1 skodelica mletih orehov
Za rumov preliv potrebujemo:
250 g masla
300 g kristalnega sladkorja
350 ml kondenziranega mleka
2 vanilijeva sladkorja
2 žlici rumovega ekstrakta
Pečico segrejte na 175 °C in namažite model za šarkelj ali tortni model.
V veliki skledi zmešajte olje, stepena jajca, bučni pire in vaniljo. V drugo posodo presejte moko, sladkor, sodo bikarbono, muškatni orešček, piment, cimet, klinčke in sol. Suho zmes postopoma dodajajte mokrim sestavinam in na rahlo premešajte, da se sestavine povežejo. Na koncu v testo nežno vmešajte še mlete orehe. Testo prelijte v namaščen pekač in pecite približno 60 minut. Kolač ohlajajte v pekaču 5 minut, nato ga previdno obrnite na servirni krožnik.
Za preliv vse sestavine segrejte do vretja. Ves čas mešajte. Nato preliv nekoliko ohladite in ga prelijte po pečenem kolaču.