Potrebujemo:
Pekač obsega 30 x 25 cm
Dva listnata testa
Borovničev žele:
500 g borovnic
100 g sladkorja
450 ml vode
sok polovice limone
2 borovničeva pudinga
Krema:
250 g borovnic
50 ml vode
50 g sladkorja
6 listov želatine
500 g Mascarpone sira
100 g sladkorja v prahu
500 ml sladke smetane za stepanje
Zaključek:
500 ml sladke smetane za stepanje
Priprava
Razvaljano listnato testo pečemo na 200° C, 15–20 minut.
Med tem pripravimo borovničev žele: borovnice kuhamo v 250 ml vode, ki smo ji dodali sladkor, vanilijev sladkor in limonin sok. Ko se borovnice zmehčajo, jih odstranimo z ognja in s paličnim mešalnikom pretlačimo v pire.
Pretlačene borovnice damo nazaj na štedilnik in vanje zakuhamo pudinga z 200 ml vode. Kuhamo toliko časa, da se masa zgosti. Še vročo maso prelijemo po pečenem listnatem testu. Počakamo, da se masa ohladi.
Pripravimo kremo: v vodi kuhamo sladkor in borovnice, dokler se borovnice ne zmehčajo. S paličnim mešalnikom jih stepemo in masi dodamo namočeno ter ožeto želatino. Maso ohladimo do mlačnosti.
Ohlajeni masi dodamo še sladkor v prahu in mascarpone kremo ter narahlo primešamo stepeno sladko smetano.
Nato sestavimo kremne rezine: na borovničev žele namažemo kremo. Stepeno sladko smetano namažemo na kremo. Na smetano položimo drugo pečeno listnato testo.
Na koncu ga potresemo s sladkorjem v prahu.
Dober tek!