Bistriško najbolj zaupa SDS – že drugič zapored je mandat dobila Karmen Furman

Bistriško najbolj zaupa SDS. Že drugič zapored je mandat v državnem zboru dobila mag. Karmen Furman.

Na tokratnih volitvah je Furmanova dobila kar tretjino vseh glasov, 33,3 % ali več kot 4.800 glasov. To je še nekaj več kot leta 2018, ko je dosegla 30-odstotni delež.

Mag. Karmen Furman

Je pa tokrat zelo visok delež volilnih upravičencev tudi na Bistriškem svoj glas zaupalo v Slovenski Bistrici nepoznani kandidatki gibanja Svoboda, Vesni Skerbinek. Dobila je kar 27,84 % (ali več kot 4.800 glasov), ne pa tudi mandata.
Vesna Skerbinek je mladost preživela v bližnjih Slovenskih Konjicah, zdaj živi v Mariboru, kjer vodi zasebno podjetje, ukvarja se z gradbeništvom. »Iskreno, tudi sama sem izjemno presenečena nad izidi, a tudi vesela! Zahvaljujem se za vsak glas,« je dejala, ko smo jo sinoči poklicali med pričakovanjem izidov v ljubljanskem klubu Cvetličarna. Tam je v družbi drugih kandidatk in kandidatov Gibanja Svoboda slavila velik uspeh.

Med čakanjem na izide v ljubljanski Cvetličarni.
Vesna Skerbinek

In kako so se uvrstili drugi kandidati v volilnem okraju Slovenska Bistrica?
Na tretjem mestu je s 6,9 odstotki Modest Motaln iz gibanja Povežimo Slovenijo, sledi Tin Kampl iz SD s 5,3 odstotki ter Alenka Pušnik iz NSi z dobrimi 4,4 odstotki. Nekaj nad 3,4 odstotke glasov je zbral Nani Franc Matjašič iz Resni.ce. Za njim pa z blizu 2,5 in pol odstotki sledijo Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS), predstavnik Levice Aleksander Sašo Slaček Brlek in pa Petra Vrhovnik (stranka Naša dežela).

Matic Erdani (LMŠ) je dobil 2,2 %, nato sledijo Irena Majcen (SAB) z 1,7 %, Ludvik Leon Unterlehner (Nestrankarska ljudska lista gib. Zdrava družba) z 1,6 %, Nejc Velkavrh (Pirati) z 1,4 % in Gorazd Makoter (SNP-DD) z 1,2 %.

Drugi kandidati so dobili manj kot odstotek glasov.
Tudi v tem volilnem okraju je bila volilna udeležba visoka, skoraj 70-odstotna.

Bistriški kandidatki v okraju Maribor 1 na drugem in četrtem mestu
Spremljali smo tudi izide v volilnem okraju Maribor 1, kamor zdaj sodijo krajevne skupnosti Zgornja in Spodnja Polskava ter Pragersko, s tem pa tudi okoli 5 tisoč volilnih upravičencev iz teh krajev. Med kandidati v tem okraju sta bili tudi 2 občanki Slovenske Bistrice. To sta Barbara Klajderič iz SDS, ki je bila po številu dobljenih glasov z 22 % na drugem mestu, ter Monika Kirbiš Rojs, iz Povežimo Slovenijo, na četrtem mestu z dobrimi 5 odstotki.
Poslanski mandat v tem okraju je dobil predstavnik gibanja Svoboda Tomaž Lah.