Sestavine za 4 osebe
- 2 skodelici koruzne moke (ali polente)
- skodelica ostre bele moke
- pecilni prašek
- 3 jajca
- žlička soli
- skodelica jogurta
- pol skodelice olja
- pol skodelice kisle vode
- 250 g nepasirane skute
Priprava:
- korak:
Razžvrkljamo jajca, solimo ter vmešamo jogurt ter nato še olje in kislo vodo.
- korak:
Obe vrsti moke in pecilni prašek presejemo v večjo skledo. Namesto koruzne moke lahko uporabimo koruzni zdrob oz. polento. Moko oz. suho mešanico vmešamo v mokro maso, da dobimo gladko maso brez grudic, nato v maso vmešamo še skuto. Maso zlijemo v pomaščen pekač in pečemo v pečici približno 30 minut na 200oC.
Zanimivosti:
Ta tradicionalni srbski kruh nekateri pripisujejo bosanskemu izvoru, verjetno pa vsi narodi na balkanskem območju poznajo to preprosto slano pecivo. Tudi v našem Prekmurju že od nekdaj radi jedo podobno jed, ki jo imenujejo zlevanka in jo pripravljajo tako v slani kot sladki različici. In tudi pri nas ima skoraj vsaka gospodinja zanjo svoj recept.
Projo lahko postrežemo s kislim mlekom, kefirjem ali solato, lahko pa tudi z narezkom namesto kruha.