Balkanska proja

Sestavine za 4 osebe

  • 2 skodelici koruzne moke (ali polente)
  • skodelica ostre bele moke
  • pecilni prašek 
  • 3 jajca
  • žlička soli 
  • skodelica jogurta
  • pol skodelice olja
  • pol skodelice kisle vode
  • 250 g nepasirane skute

 

Priprava:

  1. korak:

Razžvrkljamo jajca, solimo ter vmešamo jogurt ter nato še olje in kislo vodo. 

  1. korak:

Obe vrsti moke in pecilni prašek presejemo v večjo skledo. Namesto koruzne moke lahko uporabimo koruzni zdrob oz. polento. Moko oz. suho mešanico vmešamo v mokro maso, da dobimo gladko maso brez grudic, nato v maso vmešamo še skuto. Maso zlijemo v pomaščen pekač in pečemo v pečici približno 30 minut na 200oC. 

Zanimivosti:

Ta tradicionalni srbski kruh nekateri pripisujejo bosanskemu izvoru, verjetno pa vsi narodi na balkanskem območju poznajo to preprosto slano pecivo. Tudi v našem Prekmurju že od nekdaj radi jedo podobno jed, ki jo imenujejo zlevanka in jo pripravljajo tako v slani kot sladki različici. In tudi pri nas ima skoraj vsaka gospodinja zanjo svoj recept.

Projo lahko postrežemo s kislim mlekom, kefirjem ali solato, lahko pa tudi z narezkom namesto kruha.