Domača tatarska omaka

Sestavine za 4 osebe:

  • 3 žlice majoneze
  • 4 žlice kisle smetane
  • žlica gorčice
  • 3 kisle kumarice
  • žlica vloženih kaper
  • strok česna
  • 4 vejice peteršilja
  • sol in poper

 

Priprava 

  1. korak:

Kumarice in kapre odcedimo, jih na drobno sesekljamo in stresemo v skodelico. Dodamo majonezo, kislo smetano in gorčico ter vse skupaj z metlico dobro premešamo. 

  1. korak:

Česen olupimo, stremo z nožem in na drobno sesekljamo. Peteršilj operemo in ga tudi na drobno sesekljamo. Česen in peteršilj dodamo v skledico z majonezo, solimo in popramo ter ponovno dobro premešamo.

  1. korak:

Tatarsko omako lahko serviramo takoj ali pa jo do uporabe shranimo v hladilniku, kjer bo pri 4-6 oC zdržala največ pet dni. Omako lahko prilagajamo svojemu okusu ter ji kaj odvzamemo ali pa dodamo nasekljano šalotko, trdo kuhana jajca, hren, jogurt, worchestersko omako…

Ta priljubljena francoska omaka se običajno postreže ob ocvrtih jedeh, saj jim doda svežino. Uporablja se tudi kot priloga ribam, hladnim jedem in trdo kuhanim jajcem.