Slano krhko testo:
250 g gladke moke
125 g hladnega masla
1 do 2 žlici hladne vode
1 jajce
ščepec soli
1 kg kislega zelja
2 čebuli
2 krompirja
1 klobaso
sol, poper, olje
1 dl vode in 1 dl kisle smetane
Priprava
Sestavine za slano krhko testo pomešamo, zgnetemo in damo za pol ure počivat na hladno.
Olje segrejemo, dodamo narezano čebulo, jo posolimo in zlato rumeno popražimo.
Dodamo kislo zelje in popramo. Narahlo pražimo 10 minut, nato dodamo približno deciliter vode, pokrijemo in dušimo pol ure. Občasno premešamo. Odstavimo in pustimo, da se malo ohladi. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač namastimo. Testo za pito potlačimo ob pekač. Na testo pretresemo nadev v katerega smo narezali klobaso. Malo še zalijemo, a ne preveč. Pečemo približno 40 minut. Ko pito vzamemo iz pečice, jo lahko prelijemo s kislo smetano pomešano z vodo (1dl:1dl) in pečemo še 10 minut.

