Sestavine:
· 500 g bučk
· 500 g krompirja
· 150 g naribanega sira
· 150 g naribanega parmezana
· 200 ml smetane za kuhanje
· šopek sveže bazilike
· 2 vejici rožmarina
· žlička soli
· olje
Priprava:
1. korak:
Krompir olupimo in narežemo na pol centimetra debele rezine. Bučke operemo in narežemo na pol centimetra debele kolobarje. Bučke nasolimo, pustimo stati 10 minut, da spustijo malo vode.
2. korak:
V ponvi segrejemo olje in v njem na hitro popečemo bučke. Medtem baziliko grobo nasekljamo, rožmarin osmukamo in prav tako nasekljamo ter v posodi zmešamo s smetano za kuhanje.
3. korak:
Krompir in bučke po plasteh zlagamo v pekač. Najprej plast krompirjevih kolobarjev, ki jih malo posolimo, polijemo z nekaj žlicami začinjene smetane, potresemo z malo sira in parmezana, nato plast bučk, tudi to pokapljamo s smetano in potresemo s sirom, nato spet krompir, dokler ne porabimo vseh sestavin.
4. korak:
Na koncu vse skupaj polijemo s preostankom smetane in potresemo s sirom in parmezanom in pečemo približno 45 minut na 200 °C.
Tako pripravljene bučke s krompirjem so lahko s skledo solate samostojna jed, lahko pa so tudi odlična poletna priloga k mesu na žaru.
