Zelena juha z domačimi njoki

Sestavine za 4 osebe:
1 mlada čebula
100 g čemaža
100 g špinače
1 l jušne osnove
sok polovice limone
500 g njokov
pol žličke muškatnega oreščka
sol in poper
oljčno olje
za postrežbo: 1 dl sladke smetane, trobentice

Priprava
1. korak:
Čebulo nasekljamo in jo popražimo na oljčnem olju.
2. korak:
Zalijemo z jušno osnovo. Mi smo uporabili domačo, v kateri je bilo še nekaj jušne zelenjave, lahko pa to nadomestite z jušno kocko, ki jo raztopite v vodi.
3. korak:
Ko tekočina zavre, dodamo čemaž in špinačo. Pokrijemo za minuto, da se listki zmehčajo, nato pa vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom.
4. korak:
Začinimo z muškatnim oreščkom, soljo, poprom in sokom limone.
5. korak:
Dodamo njoke in kuhamo približno 2 minuti, da priplavajo na površje juhe.
6. korak:
Postrežemo z malce sladke smetane in s trobenticami. Krompirja ne lupimo, temveč ga samo dobro operemo in kuhamo 40–50 minut, odvisno od velikosti gomoljev. Če je kuhan, preverimo z ozkim nožem. Če rezilo brez težav zdrkne v gomolj, je kuhan.