Rižota z gobami

Sestavine za 2 osebi:

  • 250 g riža za rižoto 
  • 300 g gob (jurčki, lisičke, šampinjoni ali mešanica)
  • večja čebula
  • 3 stroki česna
  • 800 ml zelenjavne jušne osnove 
  • 1 dcl belega vina 
  • malo olivnega olja in malo masla
  • 3 zvrhane žlice naribanega parmezana
  • malo svežega peteršilja 
  • sol in poper 

 

Priprava: 

  1. korak:

Najprej pripravimo oz. segrejemo jušno osnovo in jo pustimo na toplem. Namesto jušne osnove lahko uporabimo vodo, vendar moramo v tem primeru rižoto soliti, poleg tega rižota ne bo imela tako bogatega okusa. 

  1. korak:

V večji ponvi na mešanici olja in masla prepražimo nasekljano čebulo in dodamo še sesekljan česen. Nato dodamo gobe, ki smo jih prej očistili in narezali. Pražimo jih, dokler ne spustijo tekočine in ta izpari. 

  1. korak:

Dodamo riž in med mešanjem na kratko popražimo, da postekleni. Nato vse skupaj deglaziramo z malo belega vina, malo počakamo, da izpari in začnemo s postopnim dodajanjem tople jušne osnove. Dodajamo zajemalko po zajemalko, vsakič pomešamo in počakamo, da riž vpije tekočino, preden dodamo novo. Vse skupaj traja približno 20 minut. Zaključimo, ko je riž kuhan al dente, primešamo nariban parmezan ter začinimo s poprom in nasekljanim peteršiljem.

Če na vrh dodamo še nekaj rezin popečenih gob, bo ta preprosta jesenska rižota še bolj slastna.