Sestavine za 4 osebe
- 2 kom piščančjih prsi brez kosti in kože
- 2 žlici nasekljanega svežega rožmarina
- 4 stroke sesekljanega česna
- 3 žlice stopljenega masla
- kozarček jušne osnove
- 2 žlici limoninega soka
- žlica sesekljanega svežega peteršilja
- rezine limone in vejice rožmarina za okras
- sol in poper
- malo olivnega olja
Postopek
- korak:
Pečico segrejemo na 200°C. Piščančje prsi operemo in obrišemo s papirnato brisačo ter jih z obeh strani posolimo in popopramo.
- korak:
V veliki ponvi segrejemo olivno olje na srednje močnem ognju. Ko je olje vroče, vendar se ne sme kaditi, položimo piščančje prsi v ponev in pečemo 3–5 minut na vsaki strani, da lepo porjavijo. Ta korak ni namenjen popolnemu pečenju mesa – pač pa, da se razvije okus in se sokove zapre v notranjosti.
- korak:
Zapečene prsi prestavimo v naoljen pekač. V skledici zmešamo sesekljan rožmarin, stopljeno maslo, sesekljan česen, jušno osnovo in limonin sok. Mešanico prelijemo čez piščanca in vse skupaj potisnemo v pečico za 25-30 minut, oziroma dokler notranja temperatura mesa ne doseže 75°C. Po peki piščanca pustimo počivati nekaj minut, preden ga narežemo in prelijemo s sokom iz pekača ter okrasimo ga s peteršiljem, rezinami limone in vejicami rožmarina.
Enostavna, a zelo okusna jed, topla nota rožmarina se lepo poda k bogatemu okusu piščanca, limonin sok jed osveži in česen vse skupaj povzdigne na novo raven.
