Piščanec z rožmarinom

Sestavine za 4 osebe

  • 2 kom piščančjih prsi brez kosti in kože
  • 2 žlici nasekljanega svežega rožmarina 
  • 4 stroke sesekljanega česna
  • 3 žlice stopljenega masla
  • kozarček jušne osnove
  • 2 žlici limoninega soka
  • žlica sesekljanega svežega peteršilja
  • rezine limone in vejice rožmarina za okras
  • sol in poper 
  • malo olivnega olja

 

Postopek

  1. korak:

Pečico segrejemo na 200°C. Piščančje prsi operemo in obrišemo s papirnato brisačo ter jih z obeh strani posolimo in popopramo.

  1. korak:

V veliki ponvi segrejemo olivno olje na srednje močnem ognju. Ko je olje vroče, vendar se ne sme kaditi, položimo piščančje prsi v ponev in pečemo 3–5 minut na vsaki strani, da lepo porjavijo. Ta korak ni namenjen popolnemu pečenju mesa – pač pa, da se razvije okus in se sokove zapre v notranjosti. 

  1. korak:

Zapečene prsi prestavimo v naoljen pekač. V skledici zmešamo sesekljan rožmarin, stopljeno maslo, sesekljan česen, jušno osnovo in limonin sok. Mešanico prelijemo čez piščanca in vse skupaj potisnemo v pečico za 25-30 minut, oziroma dokler notranja temperatura mesa ne doseže 75°C. Po peki piščanca pustimo počivati nekaj minut, preden ga narežemo in prelijemo s sokom iz pekača ter okrasimo ga s peteršiljem, rezinami limone in vejicami rožmarina.

Enostavna, a zelo okusna jed, topla nota rožmarina se lepo poda k bogatemu okusu piščanca, limonin sok jed osveži in česen vse skupaj povzdigne na novo raven.