Župani Konjic, Zreč, Vitanja in Oplotnice pozivajo k odgovornemu ravnanju

Župani občin Slovenske Konjice, Zreče, Vitanje in Oplotnica občane pozivajo k upoštevanju veljavnih ukrepov in priporočil za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom.

Darko Ratajc, župan Slovenskih Konjic:
“Epidemiološka situacija v Sloveniji in tudi v naši občini se zaradi velikega števila okužb z virusom SARS-CoV-2 hitro poslabšuje. Več kot 240 okuženih beležimo v občini Slovenske Konjice v zadnjih 14 dneh.
Potrebno in razumno je, da združimo moči ter da naša dejanja usmerimo k omejitvi širjenja virusa v našem okolju. Prosim vas, da spoštujete že vsem znane preventivne ukrepe za zmanjšanje možnosti okužb, prav tako pa predlagam, da zasebna druženja odložite na čas, ko bo zanje bolj varno in primerno.
Prav tako prosim vse tiste, ki se do sedaj iz različnih razlogov niste cepili, da o tem ponovno razmislite in se na podlagi strokovnih argumentov zanj odločite. Zdravstveni dom Slovenske Konjice to možnost zagotavlja v terminih, ki jih lahko preverite na njihovi spletni strani. Predvsem pa bodimo strpni drug do drugega in si med sabo pomagajmo.
Za upoštevanje predpisov in odgovorno ravnanje za čimprejšnjo ustavitev širjenja virusa se vam iskreno zahvaljujem.”

Boris Podvršnik, župan Zreč:
“Epidemijo lahko skupaj zaustavimo samo z osebnim zavedanjem, da je poleg upoštevanja PCT ukrepov, cepljenje edina prava alternativa za zmanjšanje obolevnosti, smrti in izjemnega pritiska na zdravstveni sistem. Po mojem mnenju se tako lahko najučinkoviteje izognemo popolnemu zapiranju gospodarstva, šolstva in celotne družbe.
Res je, da tako vzpodbujena ‘umetna’ imunost s potekom petih, šestih mesecev upade na okrog 50 odstotkov, zaradi česar so potrebni poživitveni odmerki, vendar pa učinkovitost zaščite proti težjemu poteku bolezni ostaja zelo visoka, med 85 in 95 odstotki.
Zato menim, da lahko samo z doslednim izvajanjem ukrepov in zadostno precepljenostjo prebivalstva zagotovimo konec te epidemije in splošne družbeno-gospodarske krize in s tem zagotovimo normalizacijo življenja. Glede na to, da v naši občini beležimo nekaj manj kot 50 odstotkov precepljenih, kar je manj od državnega povprečja, imamo na tem področju precejšnje ‘rezerve’, sploh če pogledamo stanje v zahodnih državah UE, ki dosegajo bistveno višje stopnje.
Če smo se v Sloveniji pri tem odločili za osebno, svobodno izbiro, s tem posamezniki za reševanje nastalih razmer nosimo tudi večjo odgovornost za reševanje nastalih razmer. Zato sem se tudi sam cepil s tretjim poživitvenim odmerkom cepiva.”

Slavko Vetrih, župan Vitanja:
“Tudi v občini Vitanje pozorno spremljamo stanje zadnjih dni. Osebno opažam, da se ljudje vse bolj zavedajo resnosti situacije in se temu dejstvu primerno, sicer počasi, a vendarle odzivajo. Priče smo gneči pred vrati zdravstvene ambulante v terminih, ko se izvaja cepljenje, dosledneje kot kdaj koli se praktično povsod, kjer je to potrebno, izvajajo ostali ukrepi. Na terenu je zaznana prisotnost inšpekcijskega nadzora.
Med pogovori je čedalje bolj prisotna negativna ocena, namenjena vsem, ki se odločajo za nespoštovanje priporočil, saj je prav to stanje po prepričanju večine eno od ključnih za nadaljevanje agonije, ki ni všečna nikomur, hkrati pa prinaša tudi gospodarske posledice in opazno hromi vsakdanji ritem. Podatek z dne 09. 11. 2021 govori o 21 aktivno okuženih osebah, polno cepljenih pa naj bi bilo 1046 oseb ali 46,1 odstotkov. Zadnji podatek nam ne more biti ravno v ponos. Na vrata trka zima, ki zna postreči še z dodatnimi težavami, vemo, da se v zimskem času rada pojavijo tudi različna druga obolenja, kar lahko povzroči še dodatno zmedo.
Osebno računam na preudarne odločitve naših občank in občanov. Želim si, da bi bile takšne, ki bodo poskrbele v prvi vrsti za njihovo zdravje, obenem pa zadostile varnosti vseh ostalih in širše družbe. Opozarjam le, da je za odločitve te vrste na razpolago čedalje manj časa. Na vseh nas je odgovornost za delovanje zdravstvenega sistema in vseh ostalih služb, ki lahko kakorkoli pripomorejo k čimprejšnji normalizaciji razmer. Vsi v občinski upravi to s polno odgovornostjo počnemo in tako bomo ravnali tudi v bodoče.”

Matjaž Orter, župan Oplotnice:
“Razmere, povezane z okužbami s covidom, tudi v naši občini niso vzpodbudne. Apeliram na občane, da upoštevajo aktualna priporočila in navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter odloke vlade RS za zajezitev širjenja covida-19, kajti le tako bomo lahko pripomogli k čimprejšnji umiritvi širjenja okužb.
Pomembno je, da dosledno upoštevamo preventivne ukrepe: nosimo masko, skrbimo za higieno rok in kašlja, upoštevamo varnostno razdaljo, v primeru slabega počutja oz. bolezni pa ostanemo doma.
Na podlagi želja in potreb občanov Občina Oplotnica v sodelovanju s Cromex – Smogavc d.o.o. omogoča brezplačno testiranje za vse občanke in občane Oplotnice, ki bo potekalo v prostorih bivše prodajalne Kmetijske zadruge Oplotnica na Partizanski cesti 68 v Oplotnici, in sicer vsak ponedeljek, sredo in petek od 8. do 9. ure. Začetek testiranja je bil to sredo.”

Oglas