Župani Konjic, Zreč, Vitanja in Oplotnice opozarjajo, da je povprečnina prenizka

Župani Slovenskih Konjic, Zreč, Vitanja in Oplotnice opozarjajo, da je povprečnina za prihodnji dve leti prenizka. Kljub odložilnemu vetu so poslanci namreč sprejeli zakonodajo, ki določa, da bo povprečnina prihodnje leto 589 evrov na prebivalca.

To je največ doslej, a bi po mnenju županov morala biti vsaj 70 evrov višja. Finančni minister Andrej Bertoncelj prepričan, da ob sedanji povprečnini občinam denarja ne primanjkuje, s tem pa se seveda župani ne strinjajo.

Konjice ob milijon

Konjiški župan Darko Ratajc poudarja, da bi s predlagano višjo povprečnino, ki je niso sprejeli, občina dobila dodaten milijon. Tako pa razvojnega denarja ni, zato so občine bile in bodo razvojno omejene ter prisiljene za izvedbo večjih projektov najemati posojila.

Občine izgubile vsaj en proračun

Zreški župan mag. Boris Podvršnik pravi, da so občine v zadnjem obdobju izgubile najmanj en proračun, predvsem na račun naložb. Da smo v deležu, ki ga država namenja za lokalne skupnosti, na repu evropskih držav.

Težave se stopnjujejo

Župan Vitanja Slavko Vetrih opozarja, da se težave iz leta v leto stopnjujejo, saj se povečujejo izdatki, ki jih občinam nalaga država. Izpostavlja, da bi bil ob letošnjem rekordnem proračunu pravi čas za višjo povprečnino, sicer pa kar nehajmo razmišljati o uspešnem razvoju.

Naj država financira

Tudi župan Oplotnice Matjaž Orter se strinja, da povprečnina 589 evrov ne bo zadoščala za pokrivanje vseh obveznih naog občine. Ker povprečnine niso zvišali, pričakuje, da bo država v prihodnje prevzela financiranje določenih obveznih nalog občin.
Podrobnejši in daljši komentarji županov pa jutri v lokalnem časopisu NOVICE.
(Nina Krobat)