Zreški železničarji iščejo staro pohištvo za čakalnico

V dneh, ko se spominjamo 60. obletnice ukinitve ozkotirne železnice, je na zreški železniški postaji še kako živahno.

15. aprila je minilo 60 let, odkar so ukinili ozkotirno železniško progo Poljčane – Slovenske Konjice – Zreče.
In ravno v teh dneh je na zreški železniški postaji še posebej živahno, saj so začeli z montažo kretnic in tirnih zvez, obenem urejajo čakalnico, pred dnevi pa jih je obiskal še državni kotelni inšpektor in preveril delovanje parne lokomotive.
“Parni kotel, izdelan leta 1959 v Tovarni železniških vozil Boris Kidrič v Mariboru, je temeljito pregledal, ugotovil zelo dobro stanje in pohvalil vzorno vzdrževanje lokomotive,” je zadovoljen Anton Galun. Z uspešnim preizkusom parne lokomotive, ki je dobila obratovalno dovoljenje še za eno leto, napoveduje novo sezono dogodkov na zreški železnici.

Obnova dobro napreduje

Medtem obnova čakalnice na železniški postaji dobro napreduje. Pričakujejo, da bo dokončana do avgusta.
Da pa bi jo primerno opremili, iščejo staro pisarniško in gostilniško pohištvo iz časa obratovanja železniške postaje (1921 do 1962). Potrebujejo nekaj gostilniških miz in neoblazinjenih stolov, pisalni mizi, nekaj omar in drobno opremo (stenska ura, obešalnik, držalo za ča-sopise, gašperček, “kolnkišta”, tudi stare fotografije, dokumente in podobno).
Če ima kdo primeren kos pohištva in bi ga lahko brezplačno odstopil ali prodal po zmerni ceni, Anton Galun prosi, da se mu oglasi na naslov ozkotirna.zrece@gmail.com ali po telefonu na številko 041 624 240.
Železničarji bodo veseli kakršnega koli kosa, najraje avtentičnega, pa tudi slabše ohranje-nega, ki ga je seveda še mogoče restavrirati.

Oglas