Zreški ‘prostofer’ Črtomir Žagar: “Z malimi stvarmi spreminjamo svet na bolje!”

Črtomir Žagar je eden od šestih prostovoljnih šoferjev, ki delujejo na Zreškem. Doslej je z občinskim vozilom opravil že okoli 80 brezplačnih prevozov starejših občanov. Želi si, da bi se za to storitev odločalo več starejših in da bi se njihovi ekipi priključil še kakšen prostovoljec.

V občini Zreče so tudi lani v sklopu projekta Prostofer nadaljevali z zagotavljanjem brezplačnih prevozov za starejše občane.
Epidemiji navkljub je šest prostovoljnih šoferjev z Zreškega lani prevozilo največ doslej, kar 11.604 kilometrov. Skupaj so opravili 148 prevozov, kar je več kot dvakrat več kot leto prej. Prevoz je potrebovalo 46 različnih uporabnikov, predvsem do zdrav-stvenih ustanov v Celju, Vojniku, Ljubljani, Slovenj Gradcu, Velenju in Mariboru.
Eden od bolj marljivih zreških prostovoljnih šoferjev je Črtomir Žagar, ki je lani opravil skoraj 50 prostovoljnih prevozov, odkar se je pridružil projektu pa že okoli 80.

Zelo lepo je biti prostofer!

Črtomir se je pred tremi leti namreč odločil, da del svojega prostega časa nameni tistim, ki potrebujejo pomoč.
“Ko sem šel v pokoj, sem začel razmišljati, kaj dobrega bi lahko naredil za druge. Tako sem se priključil prostovoljnim šoferjem, saj se mi zdi prav, da ljudje po svojih močeh pomagamo drugim. In zelo lepo je biti prostovoljni šofer, to ljudem namreč zelo veliko pomeni,” je povedal.
Sodelovanje pri prostoferjih mu ne vzame prav veliko časa, saj na mesec opravi v povprečju štiri prevoze.
“Menim, da so potrebe po brezplačnih prevozih na Zreškem vsekakor večje, a se marsikdo ne opogumi, da bi to možnost izkoristil. Ljudje težko prosijo za pomoč in nočejo obre-menjevati drugih, a mi smo tukaj prav zanje. Vsem predlagam, da naj to storitev vsaj preizkusijo.”

Podarjeni čas

Črtomir in drugi prostovoljni šoferji z Zreškega starejše, ki nimajo prevoza, z občinskim električnim vozilom najpogosteje peljejo k zdravniku, na preglede ali terapije v bolj ali manj oddaljene zdravstvene ustanove, v trgovino in po drugih opravkih. Kadar je pot daljša, Občina Zreče odstopi tudi svoje vozilo, ki za razliko od električnega vozila nima omejenega dosega. Tako uporabnike pogosto zapeljejo vse do Ljubljane, Maribora ali celo do Gornje Radgone.
Čas v vozilu jim hitro mine. Črtomir ob pogovoru z uporabniki sliši veliko različnih zgodb, tudi žalostnih. S sopotniki se tudi rad pošali in njihove misli preusmeri, da vsaj za nekaj časa pozabi-jo na skrbi in tegobe. “Poskušam se osredotočiti na tisto, kar je dobrega. Ljudje namreč prehitro zapademo v začaran krog negativnih misli, če pa se trudimo v stvareh poiskati dobro, se veliko bolje počutimo.”
Medtem ko se uporabniki mudijo po opravkih, Črtomir čas, ko čaka nanje, rad izkoristi za ogled kraja ali kakšnih znamenitosti. “To je pravzaprav podarjeni čas. Vedno vidiš in doživiš kaj novega.”

Dober občutek

Črt si želi, da bi se projektu Prostofer pridružilo več prostovoljcev, ki bi del svojega prostega časa namenili občasnim prevozom starejših oseb. Sodelovanje je popolnoma prostovoljno in odvisno od prostovoljčevega časa. Tudi če bi kdo ugotovil, da to ni zanj, ne bo nobenih težav, zato Črtomir predlaga, da vsaj poskusijo.
“Občutek, ko pomagaš drugim in jim polepšaš dan, je zares dober. Ko uporabnika pripeljemo domov in oddamo ključe, je ves naš trud tisočkrat poplačan. Pa to sploh ni veliko delo. Tudi z malimi stvarmi lahko vsaj nekoliko spremenimo svet na bolje!”

Pokličite prostoferja!

Črtomir Žagar vse starejše občane, ki potrebujejo prevoz, vabi, da se opogumijo in naročijo brezplačni prevoz po raznih opravkih. Vsaj tri dni prej pokličite brezplačno številko Zlate mreže 080 10 10 (od ponedeljka do petka med 8.00 in 16.00). V komunikacijskem središču bodo zabeležili podatke in lokacijo prevoza ter obvestili prostovoljnega voznika, ki vam bo ta čas na voljo.

Postanite prostofer!

Zaradi porasta oseb, ki potrebujejo prevoz po nujnih opravkih, na Zreškem potrebujejo več prostovoljnih šoferjev. Če bi se jim želeli pridružiti in tako pomagati starejšim občanom, ki nimajo drugega prevoza, lahko to sporočite na telefonsko številko 03 757 17 12 ali po e-pošti polo-na.matevzic@zrece.eu.