Zreški kovači izdali novo zgoščenko

Avtorske skladbe. Ansambel v novi sestavi in z novimi melodijami ohranja značilen zven Zreških kovačev.

Pozno jeseni leta 1958 je na eni od zreških prireditev prvič javno nastopil ansambel, ki si je nadel ime Zreški kovači. Že tedaj je bil ansambel poseben, z drugačnim zvenom. Dve violini, klavirska harmonika, akustična kitara in kontrabas so namreč instrumenti, ki niso bili ne takrat in ne danes značilni za to zvrst glasbe.
Po letu dni se je tako začela glasbena pot ansambla, a se je končala že v letu 1963. Njihove skladbe so tonile v pozabo, vse dokler jih leta 2006 ni obudil studijski ansambel Novi Zreški kovači in izdal zgoščenko.
Sledila sta še dva projekta obujanja skladb originalnega ansambla v letih 2009 in 2016, letos pa so nastale povsem nove skladbe z avtorskimi melodijami. Izdali so jih na zgoščenki Sprehod pod gradom.

Posneli videospot

Na snemanju videospota.

Novo zgoščenko sta člana Zreških kovačev Petra Mrzdovnik in Miha Lesjak pred dnevi prvič javno predstavila v oddaji ‘Pod Roglo se poje in igra na Radiu Rogla’.
“Velike zasluge pri ohranjanju dediščine Zreških kovačev ima Martin Mrzdovnik, ki je našel veliko materiala za prejšnje zgoščenke,” je med drugim povedala Petra, vokalistka in vodja sekcije Zreški kovači, ki z ansamblom sodeluje zadnjih pet let.
Zelo si želi, da bi nove pesmi lahko predstavili tudi na nastopih in prireditvah, a to trenutno zaradi epidemioloških razmer še ni mogoče. Načrtujejo, da bodo zgoščenko predstavili na svečani seji ob prazniku Občine Zreče, sicer pa so za naslovno pesem zgoščenke že posneli tudi videospot.
“Gre za pesem Sprehod pod gradom, za katero smo videospot snemali na zreškem gradu Lošperk. To bo prva video podoba ansambla, s katero se bo predstavil v trenutni zasedbi,” je povedal producent in vokalist Miha Lesjak. Besedilo je prispeval Anton Gričnik, melodijo pa Mirko Polutnik, harmonikar in avtor glasbe na novi plošči.

Kdo so Zreški kovači?

Vokalisti: Petra Mrzdovnik (vodja Zreških kovačev), Brigita Petre in Miha Lesjak (aranžer in producent)
Harmonikar: Mirko Polutnik (avtor glasbe)
Bas kitarist: Jože Sadek
Kitarist: Gusti Gorjup (umetniški vodja zasedbe, tonski mojster in lastnik studia, kjer so ploščo posneli)
Violinistki: Benjamina Trtnik, Ekaterina Lepoša
(N. K.)

Oglas