Zreški gasilci opravili več dekontaminacij

Od konca prve epidemije do začetka druge epidemije so bili gasilci PGD Zreče aktivni. Opravili so devet dekontaminacij (dvakrat v OŠ Zreče, petkrat v stari coni Uniorja na Kovaški 10, enkrat v zdravstvenem domu v Vitanju in enkrat v Uniorju v Vitanju).
Minuli konec tedna pa so zreški gasilci opravili usposabljanje za dezinfekcijo na podlagi novih usmeritev in dela z zamegljevalniki.
V pogovoru za lokalni časopis NOVICE je poveljnik PGD Zreče Marijan Jelenko med drugim povedal:
Kako pa se postopka lotite?
Razkuževanje poteka tako, da čistilke prostore očistijo, zatem se opravi dekontaminacija in počakamo določen čas – odvisno od tega, katero razkužilo uporabljamo – potem je prostore ponovno treba očistiti. Seveda je to postopek v optimalnih razmerah, včasih pa je glede na dejavnost, ki se izvaja v prostoru, treba kaj prilagodi, da je dekontaminacija najbolj optimalna in učinkovita.
Kako dolgo je nek prostor ‘čist’ oz. varen po opravljeni dekontaminaciji?
Prostori ostanejo dekontaminirani, dokler se v prostoru ne nahaja okužena oseba oz. se virusi ne prenesejo v prostor po drugi poti (prenos blaga, viličarji …). Dekontaminacija se opravlja v prostorih, kjer so se nahajale okužene osebe.
Daljši pogovor bo v četrtek objavljen v NOVICAH.

Oglas