Zreče: prihaja Živa knjižnica z umetniki

V Zreče predzadnji avgustovski konec tedna (petek in sobota) prihaja poseben način branja knjig. Knjige bodo namreč ljudje.
Živa knjižnica v Zrečah bo gostila tri izjemne slikarje, najboljše in najbolj posebne. Knjige bodo 77- letni Veljko Toman, akademski slikar in restavrator specialist ter maratonec, odlična 29-letna akademska grafičarka Natalija Juhart (Slovenska Bistrica) in Karmen Smodiš, priljubljena ilustratorka in slikarka, ki je v zadnjih sedmih letih popolnoma izgubila sluh.

Kaj je sploh živa knjižnica?
Živa knjižnica omogoča, da bralci na edinstven način stopijo v čevlje drugih ter “preberejo” njihove življenjske zgodbe. Obenem aktivno ozavešča o človekovih pravicah in spodbuja razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi.
Poteka kot vsaka druga knjižnica: v njej si bralci izposodijo knjige, jih preberejo in nato vrnejo. Vseeno pa ima živa knjižnica poseben čar: njene knjige so namreč ljudje. Bralec tako knjigo in njeno zgodbo spoznava skozi pogovor, knjiga pa bralcu omogoča, da odkriva različne kotičke njenega sveta.

V Zrečah zgodbe umetnikov
Tokrat bodo imeli bralci priložnost poseči po polici knjig umetnikov. Po predhodni rezervaciji na družbenih omrežjih Atelje MS bodo lahko “odprli platnice izbrane knjige”. Z eno knjigo se bo naenkrat pogovarjal samo en bralec. Bralci se bodo v knjižnico brezplačn

o vpisali in si brezplačno (po predhodni rezervaciji termina) izposodili knjigo za slabo uro.
Projekt Živa knjižnica (Human Library) je razvila danska mladinska nevladna organizacija »Ustavi nasilje« leta 2000, kmalu pa se je razširil po vsem svetu. V Zrečah ga bosta ob podpori Občine Zreče izvedli mladi psihologinji iz Slovenskih Konjic in Stranic Zala Motaln in Maruša Fijavž, ki sta pridobili mednarodni certifikat za izvajanje projekta. Knjižnica bo potekla med umetniškimi slikami v Atelje MS Zreče, kjer bodo v avgustu v izložbeni razstavi predstavili tudi slikarsko ustvarjanje tokratnih knjig.

Oglas