Zreče: izšla monografija o začetkih industrijskega kovaštva na Zreškem in Slovenskem

Pomembno delo. Začetke industrijskega kovaštva na Zreškem in širše so orisali v novi monografiji, ki so jo predstavili v Zrečah.

V Zrečah so dopoldne predstavili monografijo Milko Bremec in Walter Mach – graditelja kovaške industrije na Slovenskem; Lokovec – Muta – Zreče.
V njej so avtorji orisali poslovno in osebno zgodbo predvojnih industrialcev ter osvetlili začetke industrijskega kovaštva na Zreškem, v Muti in v Lokovcu. Ustvarjalci monografije so zbrali mnoge doslej neznane arhivske dokumente, dokumentarne fotografije in pričevanja.

Sedem avtorjev

Monografija obsega 150 strani, v njej je objavljenih več deset arhivskih dokumentov in obsežna množica še neobjavljenih fotografij. Urednik je dr. Vito Hazler, na pobudo Občine Zreče, ki je monografijo založila, pa se mu je pridružilo še sedem avtorjev: dr. Milko Mikola, Miroslav Šuligoj Bremec, Aleksandra Boldin, Ludvik Jerčič, dr. Damijana Žišt, Robert Jedlovčnik ml. in Martin Mrzdovnik. Pri nastajanju je dejavno sodeloval tudi oblikovalec monografije Blaž Prapótnik, ki je zasnoval še spremljajočo razstavo, ki je te dni na ogled v Zrečah.
Dopoldansko predstavitev so sicer začeli z glasbenim nastopom družine Mrzdovnik in premiernim predvajanjem kratkega dokumentarnega filma na temo monografije.

Daljši prispevek o začetkih industrijskega kovaštva na Zreškem in Slovenskem in neverjetno pestrem življenju Milka Bremca ter Walterja Macha bo objavljen v četrtek v novi številki lokalnega časopisa NOVICE.

Oglas