Zgodaj zjutraj so se s Krasa vrnili tudi utrujeni gasilci iz gasilskih zvez Zreče – Vitanje in Šmarje pri Jelšah

Gasilci se na goriškem Krasu borijo že osmi dan. V dopoldanskih urah so bila vsa požarišča pod nadzorom, čeprav so se ponoči pojavljala nova.

To dopoldne je požar pod nadzorom, toda skrb zbuja predvsem napovedani nekoliko močnejši veter, ki bo v popoldanskem času zapihal z obale proti notranjosti.

Izjemni napori … 

Z ognjenimi zublji se je včeraj borilo tudi devet gasilcev iz Gasilske zveze Zreče – Vitanje, gasilci  PGD Vitanje, PGD Stranice in PGD Gorenje, ki so na Kras odšli s tremi vozili. Vsi so se srečno vrnili domov v zgodnjih jutranjih urah.
Enoto je vodil poveljnik PGD Gorenje Aleš Merčnik. Za Radio Rogla je danes povedal, da so včeraj že navsezgodaj zjutraj prispeli v štab, od koder so jih napotovali na različne lokacije.
“Situacija je bila resna, a pod nadzorom, saj nam veter ni povzročal večjih nevšečnosti, medtem ko napovedi za danes žal kažejo drugače. Največja težava je bila visoka temperatura, gre za hribovit in slabo prehoden teren, ob tem je treba biti dobro oblečen, dovolj piti in paziti, da kdo ne doživi tempereturnega šoka,” je povedal Merčnik in dodal, da so se kdaj znašli tudi v precej nevarnem položaju. Dodatno nevarnost povzročajo še neaktivirana ubojna sredstva, ki jih je na Krasu zelo veliko.

… danes pa že v službi!

Večina gasilcev, ki obvladuje največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, je prostovoljcev, ki svoj prosti čas namenjajo reševanju ljudi in njihovega premoženja.
V tako težkih razmerah, kot so zadnje dni na Krasu, jih žene zgolj želja po pomoči drugim, zato hitro odmislijo utrujenost, vročino in tudi kak žulj, pravi Merčnik.
Čeprav so gasilci iz Vitanja in Zreškega na intervenciji preživeli praktično ves dan, saj so se domov vrnili šele danes okoli druge ure zjutraj, so bili danes nekateri že na delovnih mestih. “Spali smo bolj malo, ampak bo šlo, kak dan, dva, pa bomo dobro,” je povedal Merčnik.
Pogovor z gasilcem o včerajšnji intervenciji poslušajte tukaj:

 

FOTO: PGD STRANICE

Tudi drugi srečno doma

Na Krasu je včeraj posredovalo več kot 100 gasilcev iz celjske regije. Po naših informacijah gasilci iz tega območja danes, vsaj za zdaj, niso aktivirani.
Domov so se po izjemnih naporih vrnili tudi gasilci Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah.
Takole so zapisali člani PGD Rogaška Slatina:
“Med tam vsemi prisotnimi, domačini, je čutiti neizmerno hvaležnost do slehernega, ki pride na pomoč.🙏 Naša ekipa je v dopoldanskem času posredovala v kraju Brestovica pri Komnu, v popoldanskem ter že v večernih urah pa v kraju Vojščica. Stanje je izredno resno in obsežno. Vsem nadaljnjim ekipam, ki še odhajajo na pomoč, želimo varno, uspešno delo.”

FOTO: PGD ROGAŠKA SLATINA

Poglejte še video, ki so ga včeraj na Krasu posneli v PGD Vitanje: TUKAJ.

Pomagajmo gasilcem!

Če želite pomagati prostovoljnim gasilcem, ki vsako leto sodelujejo na okrog 10.000 intervencijah, lahko pošljete sporočilo SMS s ključno besedo GASILEC5 na številko 1919 in prispevali boste 5 evrov.

Gasilska zveza Slovenije sporoča, da je za finančno pomoč pri zagotovitvi nesorazmerno visokih stroškov uničene opreme pri gašenju požarov na Krasu pri mobilnih operaterjih aktivirana ključna beseda GASILEC5. S ključno besedo GASILEC5, poslano preko sms sporočila na 1919, boste Gasilski zvezi Slovenije za namen odprave nastale škode na opremi darovali 5 evrov.
Prav tako lahko sredstva, ki bodo porabljena strogo namensko za potrebe gašenja, nakažete na:

Sklic za nakazilo: 00 24516
Namen: požar Kras julij 2022
Podatki za nakazilo:
GASILSKA ZVEZA SLOVENIJE
TRŽAŠKA 221
1000 LJUBLJANA
SI56 0400 1004 6481 225
KBMASI2X

(Nina Krobat)

Oglas