Zeleni špageti z rikoto

Sestavine za 2 osebi:

· 200 g špagetov

· 4 stroke česna

· 250 g črnega ohrovta (ali ohrovta)

· 50 g naribanega parmezana

· 2 žlici olivnega olja

· sol in poper

· 50 g rikota sira (albuminska skuta)

 

Priprava:

1. korak:

Na ogenj pristavimo lonec z vodo za špagete in obilno solimo. Medtem ko čakamo, da voda zavre, olupimo česen in temeljito umijemo ohrovtove liste. Če v trgovini nismo našli črnega ohrovta, lahko uporabimo čim temnejše liste navadnega ohrovta, ti imajo namreč izrazitejši okus kot svetlejši. Oprane liste prerežemo na pol, da lažje izrežemo glavno trdo žilo.

2. korak:

Špagete vsujemo v slan krop, premešamo in kuhamo po navodilih iz embalaže. Nato ohrovtove liste in česnove stroke dodamo v vrelo vodo k špagetom, kjer naj se kuhajo 5 minut.

3. korak:

S prijemalko previdno v blender prestavimo kuhane ohrovtove liste in česnove stroke, solimo in popramo, dodamo nariban parmezan in malo olivnega olja ter vse skupaj temeljito zmiksamo v svilnato zeleno omako. Da omaka ni pregosta, dodamo malo vode, v kateri se kuhajo špageti.

4. korak:

Odcedimo špagete, pri tem pa prihranimo malo vode, v kateri so se kuhali. Špagete vrnemo v lonec, jih prelijemo z zeleno omako in temeljito premešamo. Če je potrebno, omako še nekoliko zrahljamo z malo prihranjene vode. Zelene špagete razdelimo na krožnika in povrhu potresemo z rikota sirom.

Rikota ali albuminska skuta, pripravljena iz sirotke, ki ni kisla, pač pa rahlo sladkasta, je značilna za italijansko kuhinjo. Enako velja za okusni črni ali listnati ohrovt, pri nas znan tudi kot toskanski ohrovt, ki je prava vitaminsko-mineralna bomba.

Oglas